Мъск танцува, БМВ и Фолксваген плачат

Тесла хвърли ръкавица на германските автоконцерни

Мъск танцува, БМВ и Фолксваген плачат | StandartNews.com

"Danke, Deutschland!“ С този поздрав Илон Мъск посрещна първите коли Tesla „Made in Germany“ . Главният изпълнителен директор на компанията дори затанцува джига от радост при откриването на първия си завод за електрически автомобили в Европа. 

"Щом Мъск танцува, значи всичко е наред", коментираха наблюдатели, припомняйки си танца на милиардера по време на откриването на гигафабриката на Тесла в Шанхай през 2020 г. 

Инвестицията в Грюнхайде е за 5 млрд. евро и е най-голямата в германски автомобилен завод в най-новата история, съобщава Ройтерс.

Мъск кацна в Германия още в понеделник.„Това е страхотен ден за завода“, изтъкна най-богатият човек на планетата, описвайки съоръжението като „поредната стъпка в посоката към устойчиво бъдеще“. 

След 2 години борба с бюрокрацията, във вторник производството бе тържествено открито, а 30 клиенти седнаха зад волана на новите си Model Y - изцяло електрически, компактен SUV.

Министърът на икономиката Роберт Хабек, който присъства на откриването във вторник заедно с канцлера Ола Шолц, каза, че това е „специален ден за трансформацията на мобилността на Германия“. Като част от усилията за намаляване на зависимостта от руската енергия Хабек отбеляза, че електрическите автомобили са отдалечили Германия с една крачка от вноса на бензин.Той призова за по-бързо включване на Tesla в други инфраструктурни проекти, включително разширяване на възобновяемите енергийни източници.

Мъск с канцлера на Германия Олаф Шолц

Въпреки че Мъск често изразяваше разочарование от бюрокрацията, която забави плановете му за Грюнхайде, по германските стандарти фабриката заработи за рекордно кратко време.Откриването обаче не мина съвсем гладко, тъй като като екоактивисти протестираха близо до мястото.Сред техните искания беше призивът за по-добър и безплатен обществен транспорт вместо „още повече коли“, каза Лу Уинтърс от екологичната група Sand in the Gears.

„Гигафабриката“ в Грюнхайде в източната германска провинция Бранденбург е първият производствен обект на Tesla в Европа. Местните хора се надяват, че производството ще помогне на региона да стане център за електрически возила. А анализаторите са на мнение, че откриването на завода е „крайъгълен камък за дигиталната трансформация на автомобилната индустрия в Германия“. Гигафабриката ще привлече млади специалисти от световна класа, които ще пренесат натрупания практически опит в университетите. „По този начин можем да ускорим изследванията за интелигентни мрежови транспортни системи в Германия“, изтъкна Шахин Албайрак от Техническия университет в Берлин.

Според плановете на Tesla, в първия етап в завода ще работят приблизително 12 000 служители, които ще произвеждат годишно до 500 000 превозни средства. Това е повече, отколкото Volkswagen успя да продаде в глобален мащаб през 2021 г. (около 450 000 – бел. ред.). 

Мъск ще се конкурира и с други традиционни гиганти като BMW, Mercedes и Stellantis.

Отделно компанията строи и производствено съоръжение за батерии. Плановете са грандиозни, като местните работнически организации приветстват откриването на фабриката. Въпреки това, що се отнася до условията на труд, Tesla изостава в сравнение с други германски работодатели, смята Биргит Дитце, представител на местен синдикат. "Компания, която се обявява в подкрепа на високи екологични стандарти, трябва да се фокусира и върху високи социални стандарти със съответно добри условия на труд", казва Дитце.

Фокусът на Tesla върху Европа идва във време, когато Старият континент се бори с невероятните енергийни разходи, довели до покачване на цената на бензина, накарала някои шофьори да се замислят за електрическите алтернативи.

На Tesla също не е спестена болката от недостига на ключови материали и прекъсванията на веригата за доставка заради руската инвазия в Украйна, от която страдат и други производители на автомобили.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай