Петък,

Мъск си купил биткойни за $1,5 милиарда

От: Пламен Вълков -
Мъск си купил биткойни за $1,5 милиарда
A
A
A

Изпълнителният директор на "Тесла" (Tesla Inc.) Илон Мъск е придобил през януари биткойни за 1,5 млрд. щатски долара, за да осигури "по-голяма гъвкавост за по-нататъшна диверсификация и максимизиране на възвръщаемостта на своите пари". Това се посочва в декларация на Мъск до Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC), цитирана от БНР. Освен това шефът на "Тесла" обяви, че може да започне да използва в бъдеще водещата криптовалута като дигитален актив за плащане на продуктите на компанията за електромобили.

Декларацията до SEC идва на фона на кампанията на Илон Мъск в социалните медии в подкрепа на вълната на популяризиране на различните криптовалути, включително Bitcoin, Ether, XRP на Ripple и Dogecoin.

виртуална валута;Bitcoin

виртуална валута;Bitcoin

След тази информация цента на биткойните скочи с над 14% по време на днешната търговия, достигайки нов рекорден връх от около 44 623 долара, според данни на CoinDesk.

"През януари 2021 г. актуализирахме нашата инвестиционна политика, за да предоставим по-голяма гъвкавост за по-нататъшна диверсификация и максимизиране на възвръщаемостта на нашите пари, които не са необходими за поддържане на адекватна оперативна ликвидност“, се посочва в декларацията на "Тесла" до американския регулатор SEC, известна като 10-K.

"Нещо повече, очакваме да започнем да приемаме биткойни като форма на плащане за нашите продукти в близко бъдеще, при спазване на приложимите закони и първоначално на ограничена основа, която можем или не може да ликвидираме при получаване“, се посочва в декларцията на компанията.

В края на януари Илон Мъск маркира основната криптовалута в биографията си в "Туитър" и след това добави хаштаг #bitcoin към своята биография в Twitter, след което написа: "В ретроспекция това беше неизбежно“.

В началото на феруари той определи биткойна като "добро нещо" и заяви, че вярва, че най-известната криптовалута ще привлече вниманието на мейнстрийма (преобладаващо обществено възприятие).

Също този месец Мъск пък написа в "Туитър" само думата "Doge" без първоначални допълнителни коментари, позовавайки се на криптовалутата Dogecoin. Това доведе до рязкото ѝ поскъпване в рамките на мунити с над 40%.

С подадената до SEC декларация Tesla Inc. се превръща в една от най-големите компании, които инвестират в биткойни и ще позволяват в бъдеще плащания посредством цифровия актив, създаден през 2009 г.

И други основни компании започнаха да сигнализират в последно време, че съсредоточават интереса си към биткойните и превръщането на виртуалните активи в част от техните баланси.

Повишаването на цената на биткойна също така привлича вниманието към този дигитален актив, посочват инвестиционните експерти, като алтернатива на фондовите индекси Dow Jones Industrial Average и S&P 500 с оглед на опасения на парните участници от прекалено високите оценки на стойността на акциите на фона на лихвените проценти при или около нула процентни пункта.

От началото на 2021 г цената на биткойна скочи с около 50%, докато широкият фондов индекс S&P 500 се повиши със скромните 3,5%, а индексът на сините чипове DJIA с 1,8%. В същото време технологичният индекс Nasdaq Composite се повиши досега със 7,5 на сто.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички