Мъск си купил биткойни за $1,5 милиарда

Бизнесменът обмисля за напред да използва криптовалута за сделките си с електромобили

Мъск си купил биткойни за $1,5 милиарда | StandartNews.com

Изпълнителният директор на "Тесла" (Tesla Inc.) Илон Мъск е придобил през януари биткойни за 1,5 млрд. щатски долара, за да осигури "по-голяма гъвкавост за по-нататъшна диверсификация и максимизиране на възвръщаемостта на своите пари". Това се посочва в декларация на Мъск до Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC), цитирана от БНР. Освен това шефът на "Тесла" обяви, че може да започне да използва в бъдеще водещата криптовалута като дигитален актив за плащане на продуктите на компанията за електромобили.

Декларацията до SEC идва на фона на кампанията на Илон Мъск в социалните медии в подкрепа на вълната на популяризиране на различните криптовалути, включително Bitcoin, Ether, XRP на Ripple и Dogecoin.

виртуална валута;Bitcoin

виртуална валута;Bitcoin

След тази информация цента на биткойните скочи с над 14% по време на днешната търговия, достигайки нов рекорден връх от около 44 623 долара, според данни на CoinDesk.

"През януари 2021 г. актуализирахме нашата инвестиционна политика, за да предоставим по-голяма гъвкавост за по-нататъшна диверсификация и максимизиране на възвръщаемостта на нашите пари, които не са необходими за поддържане на адекватна оперативна ликвидност“, се посочва в декларацията на "Тесла" до американския регулатор SEC, известна като 10-K.

"Нещо повече, очакваме да започнем да приемаме биткойни като форма на плащане за нашите продукти в близко бъдеще, при спазване на приложимите закони и първоначално на ограничена основа, която можем или не може да ликвидираме при получаване“, се посочва в декларцията на компанията.

В края на януари Илон Мъск маркира основната криптовалута в биографията си в "Туитър" и след това добави хаштаг #bitcoin към своята биография в Twitter, след което написа: "В ретроспекция това беше неизбежно“.

В началото на феруари той определи биткойна като "добро нещо" и заяви, че вярва, че най-известната криптовалута ще привлече вниманието на мейнстрийма (преобладаващо обществено възприятие).

Също този месец Мъск пък написа в "Туитър" само думата "Doge" без първоначални допълнителни коментари, позовавайки се на криптовалутата Dogecoin. Това доведе до рязкото ѝ поскъпване в рамките на мунити с над 40%.

С подадената до SEC декларация Tesla Inc. се превръща в една от най-големите компании, които инвестират в биткойни и ще позволяват в бъдеще плащания посредством цифровия актив, създаден през 2009 г.

И други основни компании започнаха да сигнализират в последно време, че съсредоточават интереса си към биткойните и превръщането на виртуалните активи в част от техните баланси.

Повишаването на цената на биткойна също така привлича вниманието към този дигитален актив, посочват инвестиционните експерти, като алтернатива на фондовите индекси Dow Jones Industrial Average и S&P 500 с оглед на опасения на парните участници от прекалено високите оценки на стойността на акциите на фона на лихвените проценти при или около нула процентни пункта.

От началото на 2021 г цената на биткойна скочи с около 50%, докато широкият фондов индекс S&P 500 се повиши със скромните 3,5%, а индексът на сините чипове DJIA с 1,8%. В същото време технологичният индекс Nasdaq Composite се повиши досега със 7,5 на сто.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай