Може да загубим до 1,850 млрд. лв. в земеделието

Може да загубим до 1,850 млрд. лв. в земеделието | StandartNews.com

София. Заради липсата на избран Сертифициращ орган на Разплащателната агенция България е заплашена да загуби до 1,850 милиарда лева. Това заяви зам.-министърът на земеделието и храните Васил Грудев, цитиран от БГНЕС. И уточни, че в идния понеделник може да бъде избран Сертифициращ орган на Разплащателна агенция.

В рамките на днешния ден не сме в хипотеза да сключим договор, тъй като трябва да спазим всички изисквания на закона, обясни Грудев. Сертифициращият орган в рамките на декември и януари ще извърши одит на изразходваните средства от разплащателната агенция така, че през февруари България да изпрати доклад на сертифициращ орган до ЕК, каза още той. Всеки един от участниците има капацитет да извърши поръчката, добави Грудев.

ДФ "Земеделие" е без действащ сертифициращ орган от 16 октомври миналата година, каза зам.-мнистърът. И изтъкна, че той е задължителен по изискванията на Европейската регламентация. През този период извършените разходи от ДФ "Земеделие" са повече от 1 млрд. и 850 млн. лв. Това е сумата, която и към днешна дата стои несертифицирана от такъв сертифициращ орган, добави Грудев.

До момента са извършени три процедури за избор, но и трите са претърпели провал и завършили с невъзможност за избиране на такъв орган, стана ясно от пресконференцията в земеделското министерство.

Това ни постави в хипотезата, в която можеше да поставим в риск тези над 1 млрд. и 850 млн. лв., което е недопустимо, подчерта Грудев. След решение на правителството МЗХ престъпи към процедура по избор на пряко договаряне на сертифициращ орган и, за да няма спекулации за участие бяха поканени 4 най-големи международни одиторски компании, които оперират на територията на страната, подчерта Грудев. Това са "Ърнст и Янг одит ООД", "КPMG Bulgaria", "Deloitte Bulgaria OOD" и "Price Waterhouse Coopers". От тях 3 изявиха желание за участие в процедурата без "Price Waterhouse Coopers", обясни зам.-министърът.

Въпреки стартирането на процедура по пряко договаряне през изминалите няколко седмици са постъпили жалби от фирми, които не са били поканени в процедурата, каза Грудев. Тези жалби бяха разгледани от КЗК и ВАС, и двете институции потвърдили законността на организираната процедура по пряко договаряне, обясни още зам.-министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай