Вторник,

Може ли антимонополната комисия да свали цените

От: Стандарт -
844
Може ли антимонополната комисия да свали цените
A
A
A

Мандатът на Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ трябва да бъде удължен, а правомощията й - разширени, защото картел се доказва бавно и трудно. Това заяви председателят на комисията Юлия Ненкова по БНТ. "Ако компаниите се договарят виртуално, а не обменят писмено чувствителна информация, ние няма как да докажем картел", обясни тя. Ненкова, която бе предложена от ГЕРБ и вече 6.5 г. е начело на антимонополния орган, даде пример с Германия, където мандатът бил 9 години.

Според нея политиците не трябва да критикуват КЗК и да твърдят, че тя нищо не върши, защото така подривали авторитета на държавата. А и КЗК много работела - за миналата година е наложила 7 млн. лв. глоби. За тази година обаче само с една глоба от 67 млн. лв. - на "ЛУКойл" за  злоупотреба с господстващо положение на пазара с горива на едро и "ценова преса" спрямо останалите търговци, с която се ограничава конкуренцията, КЗК ще преизпълни плана. Ненкова потвърди, че се готви и втора глоба за "ЛУКойл" за злоупотреба с господстващо положение по отношение на данъчните складове, но там се чака и одобрение от ЕК.

Според Ненкова КЗК, която трябва да получи право по-оперативно да влиза в помещения на разследвани компании и трябва да има наказателна функция като прокуратурата и МВР.

Ненкова подчерта, че не може да се очаква КЗК да свали цената на каквато и да е услуга, защото няма такива правомощия. По повод на факта, че трите мобилни оператора синхронно актуализираха цените си, тя отбеляза, че в момента се прави секторен анализ пазара на електронни услуги, за да се види дали има нелоялни практики. КЗК завършила проучването на пазара на банкови и на застрахователни услуги и там всичко било наред.

 


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com