Московски: Не можем да влияем на цените на горивата

Московски: Не можем да влияем на цените на горивата | StandartNews.com

Варна. Много малко са механизмите, които пряко държавата може да упражни, за да влияе върху цените на горивата. Това каза при посещението си във Варна  министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.

Той обясни, че темата за пределните цени на горивата е сложна, тъй като цените се определят от чисто пазарното търсене и предлагане. Ясна е конструкцията на цената на горивата – стойността на суровия петрол, преработката на суровината, акциз-данък и търговски печалби, както и малкия процент на биогориво, което влиза вътре, каза още министър Московски. Той добави, че няколко пъти е заявил, че ако се стигне до вариант, в които държавата трябва да поеме някакъв ангажимент за нивото на цените на горивата това, което може да направи, е да промени акциза и ДДС. „Това е сложна процедура, която минава през т.нар. процес на дерогация в Брюксел, а за акциза трябва да се иска и разрешение от Брюксел.”

Според транспортния министър, ако цените тръгнат в неконтролируема посока, вероятно Европа ще излезе със становище. По единично държавите едва ли биха могли да вземат подобно решение, завърши Московски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай