Монтирането на нивомери се отлага до 31 октомври

Монтирането на нивомери се отлага до 31 октомври | StandartNews.com

С два месеца за 31 октомври се отлага срокът за монтирането на нивомери. Това предвижда проект на наредба, публикуван от Министерството на финансите за публично обсъждане. Отсрочката е заради масовите протести на зърнопроизводителите срещу изискването собствениците на резервоари за съхранение на горива да монтират върху тях фискални устройства за отчитане зареждането на селскостопански машини.

Според сегашното законодателство срокът за монтирането на нивомерите на резервоари с вместимост над 1000 литра изтича в края на август. Целта на поставянето им е ограничаване на контрабандата на гориво, но според земеделците това няма да помогне за спиране на нелегалните продажби на горива, а само ще ги натовари с излишни разходи в момент, когато имат нужда от инвестиции в техника.

Наематели на ливади трябва да купят и животни

Всички наематели на пасища, мери и ливади, които нямат животни или броят им не отговаря на ползваните от тях площи, трябва да закупят нужния брой животни до 1 февруари 2016 г. Ако не спазят изискванията в този срок, договорите им ще се прекратят от кметовете на общини или от директорите на областните дирекции "Земеделие". Това гласят последните промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, приет в края на юли от Народното събрание и обнародван в Държавен вестник. Според закона глоба от 5 до 10 000 лв. грози кметовете и шефовете на областните дирекции "Земеделие", ако не направят проверки за изпълнение на изискването. Промените предвиждат още при разпределението на земите от общинския и държавния поземлен фонд да се запази по възможност правото на ползване върху имотите по изтеклите договори, тъй като лицата са полагали грижи и са вложили средства по поддържането им в добро състояние. Нов член в закона гласи, че собствениците на овощни насаждения може да придобият право на собственост върху земеделски земи от държавния и общинския поземлен фонд по пазарни цени след 5 г. от създаването на насажденията. Законодателните промени уреждат и различни хипотези относно периодите на плащане, които отчитат момента на закупуване на сградите или съоръженията. Лицата, придобили собственост върху сградите или съоръженията след настъпване на дължимостта на сумите за ползване на земята или след 9 февруари 2011 г., дължат тези суми от датата на придобиването им до момента на придобиване на собствеността върху имота.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай