Моментът не бил подходящ за оставка на шефа на НЕК

Петър Илиев е пета година начело на компанията и я стабилизира, защити го Теменужка Петкова и каза, че ще се разбере с бизнеса

Моментът не бил подходящ за оставка на шефа на НЕК | StandartNews.com

Оставката на шефа на Националната електрическа компания /НЕК/ Петър Илиев не е била приета, тъй като моментът не бил подходящ за това. Обяснението даде енергийният министър Теменужка Петкова пред журналисти в парламента. 

"Не смятам, че моментът е подходящ за приемането на оставката на изпълнителния директор на НЕК Петър Илиев. Той е директор вече пета година. Премина се през много тежки моменти, знаете в какво състояние бе НЕК. Сега то е стабилизирано и НЕК плаща своите задължения. Така че смятам, че моментът не е подходящ за приемане на подобен тип оставки", каза Петкова. 

Петър Илиев депозира оставката си в деловодството на Български енергиен холдинг /БЕХ/ преди два дни. Той не посочи мотиви за решението си. На свое заседание вчера БЕХ отказа да приеме оставката на изпълнителния директор на НЕК. 

Решението на Илиев да напусне НЕК идва на фона на недоволство от страна на големия бизнес за високата цена на тока за фирмите на свободния пазар. Работодателските организации за пореден път изнесоха данни за нагласени търгове за електроенергия, организирани от НЕК. Работодателите се оплакаха, че се превръщат в „пъдари“ на НЕК, а лошото управление на системата води до скок в цената на електроенергията за бизнеса.

В няколко свои официални позиции през тази година четирите национално представени работодателски организации – КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП, обвиниха НЕК и дори поискаха оставката на Петър Илиев, тъй като според тях има търгове, които се правят за конкретни купувачи, цитирайки името на бизнесмена Христо Ковачки.

По-рано тази сутрин отхвърлената оставка коментира и председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев в "Здравей, България" на Нова телевизия. 

Не са ни известни аргументите за неприемането на оставката на изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев, каза Велев. По думите му, става дума за лошо управление на НЕК. 
"Хората, за които работи въпросният изпълнителен директор, са успели да се преборят за неговия пост. Не знаем в чия полза се управлява НЕК, но очевидно не е в полза на българската икономика и индустрия, не са българските граждани", допълни той. И добави: "Вчера не приеха оставката, днес има обявен нов търг при същите условия".

Велев настоява да се направи разследване на офертите, защото според него няма независим купувач, който би купил такава енергия.

Става въпрос за търг, обявен от  НЕК  и по-късно спрян, за продажба на електроенергия за 50 млн. лв. при силно ограничаващи условия. Срещу търга се обявиха работодателските организации, изтъквайки, че условията свеждат потенциалните купувачи до един и създават проблем за останалите участници на свободния пазар на ток. Критики към държавната компания изразиха и много търговци на електроенергия.

Днес Теменужка Петкова обясни, че  диалогът с българския бизнес е много добър. "Имало е тежки моменти, в които заедно сме търсили решения и сме ги намирали", каза енергийният министър.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай