Много голяма новина за газа у нас! Откъде идва

Изявление на посланика на Азербайджан у нас

Много голяма новина за газа у нас! Откъде идва | StandartNews.com

Меморандумът за разбирателство между ЕС и Азербайджан, подписан в началото на лятото, може да гарантира на Европа до 20 млрд. куб. м азербайджански газ годишно.

В случай че новата междусистемна газова връзка между България и Гърция бъде завършена, доставките на синьо гориво от Азербайджан за страната ни може да достигнат 1 млрд. куб. м, при планирани 600 млн. куб. м за 2022 г.

В интервю за Радио България посланикът на Азербайджан Хюсейн Хюсейнов обясни, че повече от 17 години страната му продава и доставя газ и нефт в ЕС и припомни, че през 2013 г. между България и Азербайджан е подписано споразумение за доставка на газ за 25 години напред.

"Газ към България започна да идва от 31 декември 2020 г., но за съжаление предвид строежа на интерконектора между Гърция и България, все още азербайджанският газ не е успял да достигне в България в пълен обем. От 1 юли т.г. България започна да получава 2,6 млн. куб. метра газ всекидневно, и така до края на 2022 година ще успеем да постигнем пълния обем от общо 600 млн. куб. метра.

След началото на енергийната криза, Азербайджан получи молби от няколко страни за доставки на газ и за увеличаване на вече договорени количества.

През 2022 г. се отбелязват и 30 години от установяването на дипломатически отношения между България и Азербайджан. Според посланик Хюсейнов, тези три десетилетия са били ползотворни, като в лицето на България страната му е получила приятел и поддръжник и на международно ниво.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай