Мистериозен инвеститор поиска АЕЦ "Белене"

Мистериозен инвеститор поиска АЕЦ "Белене" | StandartNews.com

Има искане от чуждестранен, неруски инвеститор, за купуване на проекта АЕЦ "Белене". Това съобщи в Плевен зам.-председателят на АБВ и бивш вътрешен министър и кмет Румен Петков, цитиран от БТА. Писмото от мистериозния инвеститор е внесено в Министерския съвет, посочи Петков, като се позова на свои източници във властта.

Инвеститорът предварително е декларирал, че не търси държавни гаранции за финансовите ресурси, които ще бъдат вложени в проекта, нито дългосрочен договор за изкупуване на произведената електроенергия и че е готов да работи по утвърдения проект, обясни Петков. Според него инвеститорът знаел, че срокът на издадената ОВОС е изтекъл, но не се притеснява от това, посочи още Румен Петков и допълни, че кабинетът по най-бързия начин трябвало да покани мистериозния инвеститор.
Действително има внесено писмо за инвестиционни намерения по проекта АЕЦ "Белене", посочи източник на "Стандарт". Става дума за международен консорциум, в който има американско участие, посочи той и уточни, че не става дума за компания на "Уестингхаус".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай