Събота,

Министърът на туризма с една добра и две лоши новини

От: Агенция Стандарт -
1031
Министърът на туризма с една добра и две лоши новини
A
A
A

Очаквахме летният сезон да бъде значително по-слаб. В разчетите през месец март на летищата във Варна и Бургас, които поемат основния поток от турист, бяха заложени много по-ниски показатели. Според последните данни прогнозите са надминати със 70%. Това заяви в предаването „Денят на живо” по NOVA News министърът на туризма Илин Димитров.

Над 60 000 руски граждани са посетили България през последните месеци. „Това са предимно собственици на имоти в страната ни. Те минават през Истанбул и са готови да плащат много сериозни суми – само и само да посетят България. Докато не се стабилизират нещата и не видим ясна посока – руският пазар ще бъде на много ниски нива. Сега по нареждане на ЕС преференцията за визата е отменена и вместо за 35 евро те ще я придобиват за 80 евро, колкото е стандартната цена за виза. Моето мнение е, че ние трябва да следваме политика, коята облекчава пътуванията, която премахва ограниченията, вместо да ги създаваме. Поскъпването на визите от 35 на 80 евро е точно ограничаващо действие. Това е решение, което е взела ЕК. Ние не можем да го коментираме. Но аз бих казал, че това би навредило на нашия туризъм”, категоричен е той.

По думите му има спад от около 17 процента спрямо 2019 година. „Успяхме да наваксаме доста по-голям спад. Той беше от около 25 на сто. Надявам се с все още хубавото време по Черноморието да успеем до края на септември да имаме едно хубаво лято”.

„Отдаваме по-добрия от очакваното сезон на една по-агресивна реклама. На едно успокояване на пазарите след като всички се успокоиха, че военните действия в Украйна, които започнаха точно по това време, няма да се пренесат извън границите на Киев. Туристите се научиха да живеят с COVID-19 и започнаха да пътуват”.

Той коментира и въпроса с настаняването на бежанци от Украйна в хотели по Черноморието за зимния сезон. „Това би било грешно решение. Представете си „Слънчев бряг” пълен с бежанци,и където няма училища и детски градини, които да посещават децата им. В първата вълна пристигаха по 50 автобуса с бежанци и трябваше да се предприемат спешни мерки. Но сега това би било грешно решение. В хотели и държавни бази към момента са настанени 19 563 души. Плащането на нощувките им е с европейски средства, а не с пари от държавния ни бюджет”, заяви той.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com