Министърът на енергетиката: Токът у нас е най-евтин след Полша

Днес излиза в годишен планов ремонт единият енергоблок на АЕЦ "Козлодуй", като това не оказва влияние на пазара, каза Андрей Живков

Министърът на енергетиката: Токът у нас е най-евтин след Полша | StandartNews.com

От началото на август се забелязва един сериозен скок на цените на енергоносителите, всъщност той е в цяла Европа. Икономиката се възстановява след ковид, има голямо търсене на енергоносители, в същото време заради зелената сделка изваждат електроцентралите на въглища от микса на електрическа енергия и това са комплекс от фактори, които обуславят повишаването на цените. Това обясни в "Денят започва" по БНТ Андрей Живков, служебен министър на енергетиката.

България е с най-ниската цена в Европа на електрическа енергия след Полша, подчерта министър Живков.

Направихме всичко възможно държавните електроцентрали да влязат изцяло в микса, основно ТЕЦ "Марица Изток 2" и се получи така, че тя спаси положението, тоест успяхме да задържим цените на долното ниво на Европа. Само за сравнение - миналата година за същия период ТЕЦ "Марица Изток 2" беше продала ток на свободния пазар за 12 милиона лева, към момента те са 86 милиона лева.

Свободният пазар на електроенергия винаги е притегливо място за спекуланти, към момента ние нямаме официални данни за това, заяви още министърът на енергетиката.

В тази връзка служебното правителство предлага да се преразгледа наредбата за електроносители и да се приведе към модерните европейски практики, допълни Живков.

Днес излиза в годишен планов ремонт единият енергоблок на АЕЦ "Козлодуй", като това не оказва влияние на пазара, пак сме на най-ниската цена, обясни министърът.

От 1 юли пазарът се либерализира по отношение на всички небитови потребители, което за съжаление съвпадна с резкия скок на цените на свободния пазар, допълни Живков.

Една голяма част от потребителите се оказаха клиенти на доставчик от последна инстанция и така ефектът от повишението на цените се мултиплицира. Затова предлагаме на КЕВР за определен период от време тази цена да бъде смъкната и в същото време да се направи една кампания да речем за три месеца, в която да се обясни на фирмите как да си намерят търговец на нормални цени, обясни енергийният министър.

Той коментира и сериозното повишение при цените на природния газ и възможностите за страната ни по този въпрос.

Скокът в цената на газа предопредели цената на тока. Ние сме зависими 100% от вноса на газ и 100% зависими от цената на свободния пазар. Единствената възможност за диверсифициране в доставките на газ е азерският, който е по-евтин в момента, но това не винаги е така, обясни Живков.

Относно дълговете на "Топлофикация София" към "Булгаргаз" и БЕХ, Живков заяви, че е провел телефонен разговор със столичния кмет Йорданка Фандъкова и предстои да разговарят по този проблем.

Доколкото знам, Общинският съвет е наел една американска компания, която да направи план-програма за оздравяване на "Топлофикация София". Вие знаете, че проблемът не е само в задълженията, а и в комплексното разрешително. Очевидно, че МОСВ е правило компромиси, подновявайки комплексното разрешително, но не бих могъл да кажа това колко време ще продължава, допълни министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай