Сряда,

Министър Шишков с извънредни новини за азерския газ

От: Агенция Стандарт -
2395
Министър Шишков с извънредни новини за азерския газ
A
A
A

До часове ще има газ по интерконектора. За пръв път по газовата връзка ще потече синьо гориво от Гърция към България.Това заяви в „Интервюто в Новините на NOVA“ регионалният министър Иван Шишков. 

"Миналия четвъртък поисках да бъде направена 72-часова проба, защото не беше направена такава. Днес, при инспекцията на газовата връзка с Гърция, установих, че са останали много малки детайли за довършване", подчерта той. 

„До този момент интерконекторът е бил пълен, но с газ от България. Сега ще има реална проба на газовата връзка”, допълни той.

По думите на Шишков в момента, в който бъде подписан Акт 15, а той се дава, когато всички документи са налични, то последната  стъпка с Акт 16 няма да е проблем. „Не е проблем още същия час или на следващия ден да направим държавна-приемателна комисия и да приемем този Акт 16 много бързо. Защото всички заинтересовани страни, които ще участват в комисията, вече са разгледали обекта и са дали положителна оценка".

Регионалният министър беше категоричен, че  е получил уверение от строителя и от инвеститора, че няма да има никакъв проблем от гръцка страна около 1 октомври да потече газ по тръбата. „Работата върви паралелно и в двете държави”, подчерта той.

Шишков коментира и ситуацията в Карловско след наводненията. “В момента поетапно прави опит да се пусне водата в района. Нямаше ток в помпените станции до неделя. Той вече е пуснат. Поетапно започва да се пуска водата. на места се правят временни връзки, за да се осигури вода.  Водопроводът е доста компрометиран. Има най-вероятно много проблеми, които тепърва ще се появят и ще бъдат своевременно отстранявани”, обеща министърът.

В момента кметът на Карлово Емил Кабаиванов  прави списък по две направления. „Едното е да направи приоритети по възстановяването на мостовете – тоест да определи от кое съоръжение да се започне. Второто е вече входирано ново предложение в МРРБ предложение във връзка с инфраструктурата и водопроводната мрежа”.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com