Министерство и бизнес ще правят реклама на ваучери за туризъм

През следващите седмици ще започнем кампания, казаха от министерството на туризма.

Министерство и бизнес ще правят реклама на ваучери за туризъм | StandartNews.com

Министърът на туризма в оставка Христо Проданов проведе работна среща с представители на туристическите организации и на Асоциацията на операторите на ваучери за храна. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма, съобщава БТА.

В дискусията участваха зам.-министър Ирена Георгиева и представители на Български съюз по балнеология и СПА туризъм, Асоциация за къщите за гости, Българска асоциация на заведенията, Обединение "Бъдеще за туризма", Алианс на Туристическата индустрия в България, Сдружение "Туризъм", Асоциация на българските туроператори и туристически агенти, Сдружение "Рафаел - инфо, култура и туризъм" и Асоциация на операторите на ваучери за храна в България.

През следващите седмици ще започнем кампания за възможността ваучерите за храна да се използват и за туристически услуги сред потребителите и работодателите, обясни министър Проданов. Той добави, че се отделят 1,2 млрд. лева за ваучери. Ако една четвърт от тях могат да бъдат използвани от хората за туристически услуги, то това ще бъде сериозна помощ за бранша, коментира той.

След актуализацията на държавния бюджет за 2022 г., ваучерите за храна могат да се използват и за заплащане на туристически услуги съгласно Закона за туризма, припомнят от министерството.

Нека сме активни в промоцията на ваучерите, защото е добра възможност за стимулиране на вътрешния туризъм. Стремежът ни е да покажем, че има полза от ваучерите за българските туристи и бизнеса, за да бъдат включени и в следващия бюджет, допълни Проданов. На срещата стана ясно, че вече има голям интерес от страна на хотелиери, ресторантьори и доставчици на туристически услуги.  

Чрез ваучерите за храна могат да се заплащат услуги съгласно Закона за туризма - настаняване, хранене и транспорт, здравни, спа и уелнес услуги, както и услуги, свързани с пътувания, развлечения, спорт и отдих, прояви и други събития с културен и опознавателен характер, конгресни и делови прояви и други услуги, предлагани и потребявани от туристите по време на тяхното пътуване и престой.

Всички доставчици на туристически услуги, регистрирани за упражняване на търговска дейност на територията на Република България и регистрирани по Закона за ДДС, могат да сключат договор за обслужване с оператор на ваучери за храна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай