Министър Стойнев даде начало на два проекта край Плевен

Министър Стойнев даде начало на два проекта край Плевен | StandartNews.com

Плевен. "За мен е удоволствие да дам началото на реализацията на толкова ключова за региона на Плевен инвестиция. Строежът на новата фабрика за автомобилни кабелни системи на световен лидер е поредното доказателство, че инвестициите в България се случват. Направихме всичко възможно тази инвестиция да се реализира и тя е поредното признание за усилията на българското правителство за поддържане на привлекателна бизнес и инвестиционна среда през последните осем месеца. Това го доказва както икономическият растеж, който за 2014 година е 1,6 така и увеличените преки чуждестранни инвестиции за 2013 спрямо 2012 година". Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, който направи първата копка на фабриката за автомобилни кабелни системи на „Нексанс" в Плевен.

Привличането на инвестиции в приоритетни сектори, които създават устойчива заетост и произвеждат продукти с висока добавена стойност е важно за държавата, а този проект се реализира именно в такава област – автомобилното производство, което е високотехнологична дейност от индустриалния сектор, с голям потенциал за развитие на експорта, заетостта и регионалното развитие. Те ще се насърчават с приоритет по реда на Закона за насърчаване на инвестициите. Предвижда се заводът да заработи още до края на тази година и в него да бъдат разкрити 600 работни места, което е само една реализация на програмата на правителството за реиндустриализация на България, добави още министър Стойнев.

По време на посещението си в област Плевен министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев стартира и строителството на завод за нови производствени мощности на „Звезда" АД в Долна Митрополия. Инвестицията в нови мощности ще даде възможност за разширяване на асортимента на компанията, като освен продукти за хранително-вкусовата промишленост от слънчоглед, ще може да се произвежда олио от рапица и соя, както и биогориво.

"Нашата основна цел е гарантиране на устойчив икономически растеж и откриването на работни места", каза министър Драгомир Стойнев и акцентира, че всеки един инвеститор, който открива работни места и спазва българското законодателство ще получи пълна подкрепа от Министерство на икономиката и енергетиката. Той препоръча на инвеститорите да се възползват и от възможностите, които предоставя чрез новите си инструменти за стимулиране на износа Българската банка за развитие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай