Министър Богдан Богданов: Държавата и бизнесът създават изцяло нова индустрия

Развитието на система от наносателити ще предоставя платформа за бъдещи иновации

Министър Богдан Богданов: Държавата и бизнесът създават изцяло нова индустрия | StandartNews.com

„Държавата и бизнесът създават една изцяло нова индустрия, която ще даде възможност на българските предприемачи да разработват приложения на световно ниво, използвайки български  хардуер“. Това каза министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов на официалното откриване на реновираната лаборатория за космически изследвания „Проф. Стефан Александров“ във Физическия факултет към СУ „Св. Климент Охридски“. По неговите думи правителството ще подкрепи програмата на „ЕндуроСат“ за развитие на система от наносателити, които ще предоставят платформа за развитие на бъдещи иновации. Те ще бъдат насочени към превенции от бедствия и аварии, мониторинг от гледна точка сигурност и охрана, на трафик и други. „Държавата в лицето на българските институции трябва да бъде трамплин за бизнеса и хората, които искат да създават нещо значимо“, категоричен бе министър Богданов.

Той подчерта, че крайната цел на тази инициатива е да бъде създадена инфраструктура, в която българските предприемачи да създават приложения на световно ниво, които не просто да са иновативни решения за България, а да решават важни регионални проблеми, свързани със сигурността, околната среда, пътната безопасност и други. „Говорим за реални приложения, които да се използват от българските институции и бизнеса“, обяви икономическият министър.

„Убеден съм, че когато обедним усилия можем да очакваме добри резултати и вярвам, че съвместната ни инициатива ще бъде успешния пример за сътрудничеството между държавата и бизнеса“, добави Богданов.

Министърът на икономиката откри реновираната лабораторията, която включва високотехнологично оборудване и ще предоставя конкурентни работни условия за създаването на следващите успешни космически мисии в България. „Най-добрият атестат за нашата работа е да виждаме, че българският бизнес успява и сънародниците ни остават да се развиват у нас“, допълни Богданов. В откриването участва и министърът на отбраната Тодор Тагарев и ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай