Международна конференция за фуражите търси решения в сектора

Земеделският зам.министър Тодор Джиков откри форума

Международна конференция за фуражите търси решения в сектора | StandartNews.com

Зам.Министър на земеделието  Тодор Джиков  откри XXХ-тата годишна научно-практическа конференция с международно участие на тема „Посрещане на предизвикателствата по време на криза в сектор„Фуражи”.

„Българската държава направи тази година много във финансов план. Бързото разплащане на средствата дава възможност на земеделския сектор да преодолява настоящите предизвикателства“, заяви заместник-министър Джиков. Той подчерта, че за да има максимален ефект от мерките за подкрепа на сектора, трябва да се прави задълбочен анализ на крайния резултат от подпомагането.

Заместник-министърът посочи, че производителите на комбинирани фуражи в последните години  успешно преодоляват трудностите и следват добрите производствени практики. „Здравето и доброто хранене на животните са приоритет на производителите на фуражи и инвестициите, които Вие правите, както и сериозният контрол, който се упражнява през целия процес на производството на храни, гарантират качество и безопасност“, каза Тодор Джиков.

В тази връзка аграрният заместник-министър отчете, че реколтата от зърно тази година е добра и с високо качество, като нуждите на страната са задоволени по отношение на необходимите количества пшеница, слънчоглед и царевица.

Заместник-министърът представи пред участниците в събитието студентката Десислава Бонева, която спечели конкурса за съветник в политическия кабинет на министъра на земеделието Явор Гечев.  

Форумът беше уважен  и от Българска агенция по безопастност на храните в лицето на др.Иван Генчев - директор на дирекция "Контрол на Фуражите и страничните животински продукти".Той представи новостите в законодателния сектор на производството на фуражи.

Контролните органи от местното ОДБХ Варна също уважиха събитието. В конференцията взеха участие и представители на международни дружества в областта на фуражната промишленост, както и научни кадри от университети в България и от други държави.  

Фуражната индустрия в България представи  своите амбиции за по-устойчиво производство на фуражи. Фуражния сектор има решаваща роля за постигане на амбициозните цели на Зелената сделка и стратегията "От фермата до трапезата". По време на конференцията бяха разгледани актуални въпроси, свързани със:

ситуацията в Република България по време на криза;

новостите във фуражното производство, включващи намаляване на енергийните разходи при производството на фуражи;

обновяване на фуражните предприятия;

повишаване на качеството и безопасността на фуражите чрез използването на нови фуражни добавки, с което да се гарантира и намаляване на въглеродния отпечатък и други.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай