Петък,

Машини сменят обменните бюра

От: Администратор -
A
A
A

София. Машини ще сменят обменните бюра на летища и в курортите. Тази възможност се дава с промени в наредбата за изискванията към обменните бюра, подготвени от Министерството на финансите. Автоматите за обмяна на валута приличат на банкоматите. Но в тях клиентите ще пускат евро или долари, а машината ще връща левове и стотинки по предварително обявен на екрана й курс.

Вече има фирми, които са изразили желание да поставят такива машини на летища и в курортите, където има най-голям туристически поток. Банкоматите за обмяна на валута са разпространени в другите страни и се очаква да има голям интерес към тях на морето, където традиционно чейндж бюра жилят туристи с неизгодни курсове. Машините за валута ще сменят до 2000 лв. или равностойността им в чужда валута.

Наредбата дава и право на рекламация, ако машината пусне повредени банкноти. Това ще става на посочен на екрана й телефон, а в 3-дневен срок рекламацията ще се предявява и писмено на посочен от търговеца адрес. Банкоматите за валута ще дават и касови бележки и ще имат дистанционна връзка с НАП.
С промените се затягат и изискванията към обменните бюра.

Курсовете на таблата пред бюрата трябва да се изписват с до три цифри след десетичния знак и да се обявяват за толкова единици, за колкото съответната валута се котира от БНБ. Обменните бюра имат право да обявяват не повече от един курс купува и един курс продава, гласят още промените. Един от най-честите трикове на обменните бюра е да се постави табло с надпис евро 19,53, долар 14,85. При бърз поглед пешеходецът не забелязва текста, че това е разликата в процент между курсовете "купува" и "продава".

Невнимателният клиент може да реши, че това е курс "купува" или "продава", за 10 евро и 10 долара. Ако продаде валутата си, вместо очакваните 1,953 лв. клиентът взима около 1,57 лв. за евро. С промените в наредбата тези трикове ще изчезнат.


Тагове:

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички