Мария Мангърова, БНП Париба: Българите избират банка, в която да депозират, по доходност и добро обслужване

БНП Париба Лични Финанси предлага сигурно онлайн решение за откриване и управление на депозити

Мария Мангърова, БНП Париба: Българите избират банка, в която да депозират, по доходност и добро обслужване | StandartNews.com
  • Мария Мангърова, Диретор Продажби и маркетинг на БНП Париба Лични Финанси в България за в. “Стандарт”:

БНП Париба Лични Финанси предлага сигурно онлайн решение за откриване и управление на депозити, без такси и с едни от най-атрактивните лихви на пазара

 

 

- Г-жо Мангърова, какво правят българите със спестяванията си?

- Българинът е традиционалист по отношение на спестяванията си и влага заделените пари или в банков депозит, или в недвижим имот. Хората вярват, че това са най-сигурните убежища за парите, което се доказва и от статистиката. Според данните на БНБ, през 2022 година се запази тенденцията за ръст на спестяванията като повишението спрямо 2021 година е от 8,3%. Така общият обем на спестяванията в банките достигна 72 милиарда лева. Изминалата година беше рекордна и по отношение на броя на сделките с недвижими имоти, както показват данни на брокери и на Агенцията по вписванията.

Разбира се, хората използват и други финансови инструменти в които да държат спестяванията си, като застраховки живот, взаимни фондове и ценни книжа. Интересът към тях очакваме плавно да расте, но те все още не са първи избор на българския потребител.

- Защо толкова много хора спестяват в депозити?

- За това има няколко причини. Първата, както казах, е защото за много хора това е традиционно сигурно място за парите им. На второ място идва голямото доверие, с което се ползват българските банки. Както показват данните, банковата система у нас е стабилна и хората вярват на финансовите институции. На трето място идва удобството да имаш достъп до ликвидни средства и да можеш да ги използваш тогава, когато са ти нужни. 

- Как българите избират банка, в която да държат спестяванията си?

- Един от основните критерии е доходността, която банката предлага. Нашите наблюдения показват, че хората не гледат само каква е лихвата, но и какви такси начислява банката. На следващо място логично идва сигурността. Всеки иска парите му да са в банка, която е стабилна и с добра репутация. Като трети фактор за избора бих посочила и допълнителните удобства, които финансовата институция предлага, като възможност за дистанционно онлайн откриване и управление на депозита, електронни справки за състоянието на депозитната сметка по всяко време през срока на депозита и без допълнителни такси, опция за получаване на информация за средствата през най-удобния за клиента канал.

- Как изглежда депозитното портфолио на БНП Париба Лични Финанси?

- Нашите клиенти могат да избират между две валути за своите депозити - лева и евро, като съотношението между тях в депозитния портфейл на банката е 54% към 46% в полза на вложенията в евро. Тези цифри показват балансиран интерес от страна на нашите клиенти и към двете валути, а факторите, които поддържат това съотношение постоянно във времето, са по-атрактивните лихвени условия за депозити в лева срещу планираното въвеждане на еврото в България.

- Защо хората избират вашите депозити?

- Причината е, че ние отговаряме на най-важните критерии за избор на банка, за които вече стана дума. На първо място нашата лихва е сред най-атрактивните на пазара. Освен това, ние нямаме каквито и да е такси за откриване, поддържане и закриване на депозита. 

Хората ни се доверяват и защото ние сме част от една от най-големите и стабилни банкови групи в света - BNP Paribas, която е символ на сигурност от почти 200 години. 

Българите избират БНП Париба Лични Финанси и заради удобството. Ние предлагаме възможност за изцяло дистанционно откриване на депозит чрез онлайн платформа. С нея поставяме специално внимание на подобреното потребителско изживяване, като процесът на откриване на нов депозит онлайн е оптимизиран в няколко лесни стъпки. Първоначалната регистрация отнема не повече от 15 минути. Разбира се, всяка финансова операция с парите се извършва в защитена среда през интернет, като банката не начислява каквито и да е такси за е-банкиране.

- В последните години как се променя делът на хората, които управляват депозитите си онлайн?

- От нашите наблюдения тенденцията е за постоянен ръст, за който има две обяснения. Първата причина е Ковид кризата. Тогава заради изолацията, хората търсеха удобни начини да осъществяват финансовите си операции от домовете си. На второ място е развитието на технологиите. Като един от двигателите на дигитализацията на финансовия сектор, ние разработихме и предложихме изключително удобна и сигурна депозитна платформа. С нейна помощ хората не само, че могат да открият и управляват депозит изцяло онлайн, но и пестят време и средства, тъй като не се налага да посещават банков клон. 

- Какъв е профилът на хората, които депозират парите си в БНП Париба Лични Финанси, България?

- Клиентите ни с онлайн депозити в банката са активни хора, които поставят сигурността на спестяванията си на първо място. Те живеят основно в големите градове като София, Пловдив, Варна, Бургас и имат над средните доходи за страната. Това са хора с добра кариера в сектори като IT, както и практикуващи професии с добри нива на заплащане като лекари, юристи, архитекти. 

- Според Вас какво е бъдещето на банковия депозит - дали няма да бъде победен от алтернативни продукти?

- Банковият депозит ще остане първи избор на много хора за техните спестявания и мнозинството ще продължи да съхранява по-голяма част от парите си в банка и по-малка - в алтернативни продукти. Това важи особено силно за депозитни продукти, които предлагат добра доходност, нулеви такси, сигурност и удобство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай