Макар и замразен проектът "Белене" глътнал милиони

Макар и замразен проектът "Белене" глътнал милиони | StandartNews.com

София. Въпреки, че проектът "Белене" е спрян с решение на Народното събрание, след това правителствата на Бойко Борисов и на служебния премиер Марин Райков са продължили плащания.

На специална пресконференция Мария Капон председател на Инициативен комитет "БеляНЕ" и председател на Единна народна партия показа фактури за разплащане на 7,5 млн. лв. Тя напомни, че проектът бе спрян още през март миналата година от Народното събрание, а през февруари тази година след референдума спирането бе потвърдено.

Капон показа три фактури. Първата от 10 септември 2012г. Втората е в седмицата след провеждане на референдума от 4 февруари 2013 г. за 520 000 лв. по проекта. Тогава министър на икономиката е Делян Добрев. Третата е за над 4 млн. лв., тя е от 29 май 2013 г. най-голяма и е в последния работен ден на служебния кабинет с министър Асен Василев и деня на клетвата на новото правителство. Фактурите са на обща стойност около 7,5 млн. лв. В тях се посочва, че парите са за "нормален труд" и "нормални разходи". Плащанията са към консултанта "Уорли Парсънс Нюклиър Сървисис" ЕАД – София.

"Има ли ненормален труд? Какво е нормален разход? Документите показват, че в енергетиката има паралелна власт, която не се съобразява с решенията на изпълнителната и законодателната власт", заяви Иван Иванов от инициативния комитет. Иванов попита енергийния министър Драгомир Стойнев някои от тези фактури платени ли са преди или след като той да встъпи в длъжност.

Мария Капон определи фактурите като скандални и обяви, че ще ги дадат и на прокуратурата. "7,5 млн. са излезли от българските данъкоплатци от едно предприятие, което е в технически фалит. Това се нарича безстопанственост", каза Капон.

Според нея с част от парите е била платена предизборната кампания на БСП. Тя подчерта, че икономическият министър Драгомир Стойнев трябва публично да оповести протоколите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай