Махат таксата за обслужване на заем

Ипотекирани жилища ще се продават само на пазарна цена

Махат таксата за обслужване на заем | StandartNews.com

София. Банките ще могат да събират такси само за извършвани от тях услуги като например издаване на документ. Но не и за дейности като управление на кредит. На тази идея БСП ще държи при приемането на новите правила за трезорите, научи "Стандарт" от соцдепутати. Проектът ще влезе в парламента през декември, като амбицията е да бъде приет поне на първо четене преди Коледа.

Мотивът на червените за премахването на таксата за обслужване на кредит е, че подобни дейности са калкулирани в лихвите. Обикновено банките взимат такса за управление/усвояване на кредита, която варира между 1,5-3% от теглената сума. Наред с това, някои банки начисляват месечна такса за управление на кредита, която обикновено е в размер на 1-5 лв.

Самата лихва по заемите ще се обвърже с един от международните индекси - например LIBOR или със средна стойност от няколко индекса. Така, ако потребителят е сключил договор за кредит и LIBOR е бил 2,5%, това става лихвеният процент в договора му. И лихвата ще се движи със спада или с нарастването на индекса.

Все още юристите търсят вариант, който да е и в интерес и на потребителите, и на банките, за да е прогнозируем рискът и за двете страни. Идеята е да бъдат спрени трезорите от произволно вдигане на лихвите, както се случва в момента. Друга важна промяна в интерес на кредитополучателите е при лоша ипотека отнетият имот да се продава на пазарна цена. А не както сега - съдия-изпълнител да определя цената, която често е в ущърб на клиенти, смятат депутати.

Слагат ред при избор на банки от държавни фирми

По-ясни правила ще има при избор на банки от предприятията с над 50% държавно участие. Това предвиждат промени в Правилника за упражняване правата на държавата в търговските дружества, пуснати за обществено обсъждане. Не се променя изискването нетната експозиция на държавните фирми към една банка да не надвишава 25% от парите й. Нетната експозиция е разликата между парите на предприятието в банката и невърнатата част от заемите от кредитната институция. Но ако в дейността на фирмата това правило се наруши, срокът парите да се преразпределят се удължава от един на два месеца. Ако в процедурата за избор оферти дадат по-малко от 5 банки, фирмата трябва да публикува повторна покана за оферти и да изпрати писмени покани за участие до поне 5 банки. От неколичествените показатели за избор на банка отпадат интернет банкирането и клоновата мрежа. Тези показатели ще се определят от нуждите на самото предприятие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай