Лукарски: Ямбол буди оптимизъм

Лукарски: Ямбол буди оптимизъм  | StandartNews.com

Това, което виждам в града и което чета като статистика, буди доста оптимизъм и ме кара да се чувствам по-ведро. Това обяви по време на международния икономически форум "Ямбол 2016" министърът на икономиката Божидар Лукарски.

"За нас тук, в Ямбол, има голям потенциал след изграждането на магистралата и заради географското положение на града. С магистралата Ямбол е еднакво близко от една страна до центрове като Стара Загора, Бургас и Одрин, а от друга страна до много по-големи градове като Истанбул, София и Букурещ. На територията на областта са позиционирани големи чуждестранни инвеститори като две от тях са сертифицирани по Закона за насърчаване на инвестициите. Една от основните цели на политиката за насърчаване на бизнеса е целенасоченото му стимулиране на регионално ниво", каза министър Лукарски.

Той припомни, че в Закона за насърчаване на инвестициите е заложен диференциран подход за приоритетно стимулиране на отделни икономически региони.

"Този закон дава възможност на общините за приемане на наредби за насърчаване на инвестициите с общинско значение и предоставяне на насърчителни мерки на местни и чужди инвеститори. Това може да включва индивидуално административно обслужване в съкратени срокове, предоставяне от общината и придобиване право на собственост и ползване на частна общинска собственост без търг или конкурс", припомни министър Лукарски.

"Министерството на икономиката участва активно и в подготовката на новите програми за регионално развитие, а един от инструментите за това е изграждането на индустриални зони. Ние сме на мнение, че една от тези зони може да бъде в Ямбол и региона", счита министърът. Според него трябва да се насочат усилия към насърчаване на производството с висока добавена стойност, обновяването на технологичните бази и подкрепата за предприемачеството.

Министър Лукарски каза, че е впечатлен от посещението си в мебелно предприятие в Ямбол, където са въведени нови технологии.

"Ямболска област има своите предимства. Едно от тях е развитието на модерната агроиндустрия, производство на животински и хранителни продукти, вина, облекло, туризъм и други. Присъствието на компания като "Язаки" да предпоставки за създаването на клъстъри - верига от съпътстващи производства. Но и тук има голям проблем с работната ръка. Оказа се, че липсват достатъчно кадри в областта на автомобилостроенето за сметка на ресторантьори и хотелиери, които излизат от нашите професионални гимназии. Затова заедно с министерството на образованието работим по въвеждането на дуално обучение и развитие на професионалното образование", каза министър Лукарски.

Свои експозета по време на първия ден на икономическя форум, който се провежда в народно читалище "Съгласие", направиха Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството, Огнян Златев, ръководител на представителството на Европейската комисия в България, Тони Томпсън, менажер на Световната банка за България, Чехия, Словакия, Европа и Централна Азия и кметът на Ямбол Георги Славов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай