Луфтханза купува 59 нови самолета за 14 млрд. евро

Луфтханза купува 59 нови самолета за 14 млрд. евро | StandartNews.com

Кьолн. Бордът на директорите на германската авиокомпания Луфтханза, която е и най-голямата в Европа, е одобрил плановете за модернизация на флотилията, като е поръчал 59 нови самолета за далечни полети, предаде Ройтерс.

Поръчката включва 34 Боинг 777 ново поколение и 25 машини Еърбъс А350, който е най-новата разработка на европейския авиоконцерн. Общата цена на новите самолети е 14 милиарда евро, а доставката им ще започне през 2016-та година.

"С тези самолети ще направим гигантска стъпка в посока на ефективността", заяви Кристоф Франц, главният изпълнителен директор на компанията.

Решението на Луфтханза се очаква с интерес от пазара, на който двете компании производители водят ожесточена борба за надмощие в сегмента на двумоторните самолети с капацитет 300-400 пътника.

Бордът е обсъждал и потенциалните кандидати за наследник на оттеглящия се главен изпълнителен директор Кристоф Франц, който ще оглави швейцарския фармацевтичен производител Рох Холдинг.

Под ръководството на Франц, Луфтханза предприе мащабна програма за съкращаване на разходите, която цели да постигне повишаване на оперативната печалба до 2.3 млрд. евро към 2015 г. в сравнение с отчетените за 2011 г. 524 млн. евро. Съществена част от плановете е инвестирането в нови, модерни самолети, които да намалят разхода на гориво за компанията и да й позволят да навакса в конкуренцията с превозвачите от Близкия Изток, особено по отношение на атрактивните маршрути между Европа и Азия.

Програмата предвижда още и съкращаване на 3500 работни места.

Междувременно, нови планове за свиване на персонала обявиха от френския превозвач Еър Франс. В четвъртък от компанията съобщиха, че няма да могат да изпълнят финансовите си цели за 2013 г., като в резултат на това ще се разделят с още 2800 служители извън вече обявеното съкращаване на 5100 души от общо 69-хилядния си персонал. След новината акциите на холдинговата компания Еър Франс-КЛМ, част от която е френският превозвач, загубиха над 3%, предава Би Би Си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай