Лозари и винари от Поморие си пожелаха една добра година

Домакини на събитието бяха Иван Алексиев - кмет на община Поморие, Йордан Чорбаджийски - председател на НЛВК и Христо Янков - изпълнителен директор на "Черноморско Злато" АД

Лозари и винари от Поморие си пожелаха една добра година | StandartNews.com

Лозаро-винарският бранш, официални лица и гости посрещнаха заедно Трифон Зарезан в землището на Поморие, обл. Бургас.

Домакини на събитието бяха Иван Алексиев - кмет на община Поморие, Йордан Чорбаджийски - председател на НЛВК и Христо Янков - изпълнителен директор на "Черноморско Злато" АД. Сред гостите, които уважиха ритуала по зарязване, бяха Лазар Лазаров - вицепремиер и министър на труда и социалната политика, Тодор Джиков - зам.министър на земеделието, проф. д.н. Мария Нейкова - областен управител на обл. Бургас, Лидия Станкова - директор на областна дирекция „Земеделие“,  Адам Адамов - председател на Общински съвет - Поморие, Васил Едрев - кмет на общ. Айтос и Илиян Янчев - кмет на общ. Малко Търново.

По време на традиционния ритуал по зарязване на лозите, вицепремиерът и министър на труда Лазар Лазаров пожела на гроздо и винопроизводителите една успешна година, плодородие и здраве през новата 2023 г.

Заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков сподели, че за него е изключителна привилегия отново да се върне в поморийския регион само 6 месеца след бурята, която повали декари лозови насаждения, а днес те са възстановени. „Благодарение на хората, които са тук, показахме, че държавата твърдо стои зад своите земеделски производители.“

Йордан Чорбаджийски, председател на НЛВК, коментира че през новата календарна година се очаква един изключително висок добив и грозде с отлични качества. “Радостен съм, че виждам лозарите в региона удовлетворени и че средствата, предвидени за тях след бурята, са напълно изплатени”, добави Чорбаджийски.

Празникът продължи с богата фолклорна програма, в която взеха участие Детски фолклорен танцов ансамбъл „Раковина“, популярната певица Нели Петкова и фолклорната изпълнителка Жечка Сланинкова. За всички присъстващи, организаторите бяха осигурили вкусна скара и греяно вино.

Трифон Зарезан е трудов обичай, свързан с първите стопански дейности, които се извършват по лозите, и е в чест на свети Трифон, закрилник на лозарите и винарите. Началото на февруари е и календарният период, в който изпращаме зимата и посрещаме пролетта и възраждането на живота. Трифон Зарезан е и денят, в който по обичай си пожелаваме добра реколта през годината и плодородие.

  За НЛВК:

Националната лозаро-винарска камара е единствената организация в България, която обединява на професионална основа всички, заети в лозарството и винарството. Учредена е през февруари 2000 г. Мисията на камарата е да защитава професионалните интереси на своите членове, качеството, автентичността и произхода на виното.

Националната лозаро-винарска камара и нейните 6 регионални звена са уникални по своя правен статут неправителствени организации, които са призвани да работят за развитието и конкурентоспособността на лозарството и винарството в страната. Националната лозаро-винарска камара поддържа регистър на гроздо и винопроизводителите в България. Лозаро-винарските камари издават сертификати за произход на качествено вино и автентичност на гроздова ракия и бренди и формират дегустационни комисии за извършване на задължителен органолептичен анализ. Националната лозаро-винарска камара изготвя стратегия за развитие на лозарството, винарството и осъществява политиката в този сектор

За Черноморско Злато АД:

Историята на винарната Черноморско злато започва през 1924 година – в Поморие предприемчиви българи учредяват първата Лозаро-винарска кооперация “Димят“ , а вековния опит в правенето на вино дава самочувствието на поморийските винари да изградят през 1932г. първата съвременна изба в града.

През 50-те години на миналия век Черноморско злато придобива облика на модерен завод, чиято продукция е ценена високо. Двадесет години по-късно поморийската винарна има нов повод за гордост – създаден е специален корпус с 12 000 дъбови бъчви за стареене на винен дестилат. Някогашната изба от 1932г. днес е сърцето на уникален хотелски комплекс за модерен винен туризъм с красив ресторант, дегустационна и музей, известен на почитателите на класни вина като „Виа Понтика“.

В основата на всичко са добре гледаните лозя. Притежават повече от 700 хектара собствени лозя от най-известните класически винени сортове. Всички процеси се извършват ръчно – от брането, деликатното отделяне на зрънцата от чепките до прецизното сортиране на напълно здравите и узрели зърна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай