Лошо. Васил Велев попари мераците ни за Еврозоната

Председателят на АИКБ коментира и цените на горивата

Лошо. Васил Велев попари мераците ни за Еврозоната | StandartNews.com

Датата 1 януари 2025 г. за приемането ни в Еврозоната е целевата дата, но е ясно, че няма да отговорим на изискванията за инфлация. Това каза председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

За да отговорим на изискванията, трябва да имаме в оставащите няколко месеца - до изготвянето на конвергентния доклад, дефлация, подчерта Велев.

"Цялата политика е проинфлационна, а не антиинфлационна. Ако покриваме всички други критерии и не настъпят сериозни промени до месец май, и законът за БНБ се прие, може да се търси изключение от правилата. За Хърватска имаше такова изключение, но не бяха толкова драстични разликите", даде пример председателят на АИКБ в ефира на Bulgaria ON AIR.

Велев подчерта, че тези членства не са самоцел: "Няма как при 5% инфлация да се увеличават минималните заплати с 20%, т.е. четири пъти над инфлацията, и да се учудим защо цените на услугите поскъпват. Не може да се изливат безразборно пари - нетаргетирани финансови подкрепи за всички, които са пожелали и да се чудим защо инфлацията не пада и защо не отговаряме на критериите".

Според него има редица сектори с господстваща пазарна сила и това води до инфлация, защото няма здрава конкуренция.

"Здрава конкуренция има при износителите в средния бизнес. Инвестициите - публичните и частните, са на незадоволително ниско равнище. Всичко това води до бавен растеж и изоставането от другите страни", анализира Велев.

Председателят на АИКБ отговори и дали е възможно повишаване на цените на горивата след 1 март. 

"При равни условия увеличение на цените ще има, защото ще се увеличат разходите на "Лукойл", ще се намали нейната ефективност. Друга драма е постоянно нарастващата административна тежест за малкия и среден бизнес", заяви още Велев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
4 Коментара
Марчело
преди 2 месеца

Ако направите допитване по голям а част от народа няма да иска еврото.

Откажи
Стоян Стоянов
преди 2 месеца

Направиха само русофилите са против

Откажи
лъчо
преди 2 месеца

Много ми е интересно колко от Българите имат мераци за еврозоната защо ли управляващите се страхуват да направят референдум

Откажи
Иванчо
преди 2 месеца

Защо ще загубят.

Откажи