Лошите бързи заеми паднаха до 500 млн.

Лошите бързи заеми паднаха до 500 млн. | StandartNews.com

Раздадените заеми от фирмите за бързи кредити към края на март са паднали с близо 3%, или 60 млн. лв., спрямо края на 2014 г., сочат данните на БНБ. Това намаление е очаквано, тъй като бързи заеми се вземат най-често преди големи празници (като Коледа и Великден) или за годишните отпуски. Началото на годината по принцип е мъртъв сезон за тях. В рамките на година обаче бързите кредити нарастват с 0,9% и към края на март са 1,987 млрд. лв. Най-голям дял в тях имат заемите за домакинствата - 77,5%. Нефинансовите предприятия (тук основно са бизнес кредитите) държат 20% от взетите кредити. В заемите за гражданите преобладават потребителските, които се увеличават с 11,6% за една година. Жилищните кредити обаче са се свили драстично - с 22,3% (почти 70 млн. лв.) в сравнение с март 2014 г. Необслужваните бързи кредити са паднали до 504,2 млн. лв., при 600,8 млн. в края на март 2014 г.

Цената на небанковите потребителски кредити в България се понижава, а търсенето им расте, сочи анализ на една от компаниите за бързи заеми. "С колко точно поевтиняват е трудно да се обобщи при над 150 опериращи компании в сектора, но цената спада и това се усеща от всеки участник на пазара", посочват анализаторите. Според тях основните фактори за понижението са силната конкуренция и промоционалните оферти за лоялни клиенти, включващи значителни отстъпки и гратисни периоди без плащане на лихви и такси.

Най-популярни са заемите със срок на връщане от една до пет години. Техният обем е 585 млн. лв., въпреки че за година са намалели с 2,3%, сочи статистиката на БНБ. За сметка на това пък по-дългосрочните заеми - над 5 г., са скочили с почти 25 процента за година до 577 млн. лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай