Лоши новини за цените на почивките

Правителството още в сряда трябва да вземе решение за бежанците в хотелите, казва Румен Драганов

Лоши новини за цените на почивките | StandartNews.com

Сега хотелиерите ще изпитат повече затруднения. Не трябва да има никаква промяна на цената на лятната почивка. До момента се движим с около 20%, в други случаи 30%, а на места 50% по-скъпа лятна почивка. 

Това заяви пред БНТ доц. Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма. 

100% е увеличението на пътуванията за чужбина, спрямо 2021 г. Сега започна харчене на пари, което е насочено към туризма, каза Драганов. 

Във връзка с пристигането на украинските бежанци у нас, той обясни, че клиент на хотелиерството в качеството на туроператор е държавата. Хотелиерите би трябвало да продължат обслужването на бежанците, но водещото е какво ще е по-добро за самите украинските бежанци. Това, което чуваме сега от украинците е, че те са доволни, коментира Драганов.  Заетостта е под 17% на легловата база. Всички новопристигащи украински бежанци - около 2 400 дневно, които трябва да бъдат насочени към новите бази, които открива правителството, не са до 31 май, посочи Драганов.  Темата за работна ръка отпадна. Над 63 000 са тези, които са получили статут на бежанци и търсят работа. 

 Ние нямаме никакво право да държим в тревога хотелиерите и украинските бежанци. Всички, които са в хотели в момента, трябва да  останат до намиране на решение на въпроса - докато започнат работа, докато се социализират и докато децата не тръгнат на училище. Правителството още в сряда трябва да вземе решение в полза на хората, които страдат, настоя Драганов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай