Лоша новина за парното! Решението на КЕВР

Във връзка с цената му към днешна дата

Лоша новина за парното! Решението на КЕВР | StandartNews.com

Председателят на КЕВР Иван Иванов потвърди, че цените на топлинната енергия, които регулаторът ще утвърди от 1 юли, се запазват на същите нива, въпреки че природният газ поевтинява, предаде БТА.

Председателят на КЕВР обясни, че в изминалия годишен период е имало месеци, в които цената на природния газ е надвишила 200 лева за мегаватчас, като максимумът е бил през септември 2022 г. - 353 лева за мегаватчас, след като в годишното ценово решение КЕВР признава на "Топлофикация София" 122 лева за мегаватчас.

При това положение столичното топлофикационно дружество в месеците, в които е имало скъп природен газ, е купувало синьото гориво на три пъти по-висока цена в сравнение с определената от регулатора.

На тази база и въз основа на всичките цени на природния газ в рамките на годината, КЕВР е изчислила, че "Топлофикация София" има недовзет приход от 205 млн. лева, които е необходимо да бъдат отразени в следващия ценови период и това е причината поради която, въпреки сериозното намаление на цената на природния газ, регулаторът задържа цената на топлинната енергия.

"Считаме, че решението ни е наистина справедливо и отчита обществения интерес", отбеляза Иванов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай