Лорер обяви програма за 140 млн. в помощ на малки и средни фирми

Министерството му ще инвестира още в стартъпи, компании в растеж и индустриални зони

Лорер обяви програма за 140 млн. в помощ на малки и средни фирми | StandartNews.com

"Ще продължим с подкрепата към българския бизнес. До седмица стартира програма за подкрепа за енергийна ефективност за българските малки и средни предприятия в размер на близо 140 млн. лв.", обяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер при откриването на регионален форум "Инвестиции и иновации в Благоевград", организиран от Община Благоевград и Американския университет у нас.

По думите му оглавяваното от него ведомство ще инвестира още в стартъпите, компаниите в растеж и в индустриални зони за привличане на инвестиции.

Иновативните и високотехнологични компании са не само най-бързо растящите, но и най-устойчивите в трудната икономическа ситуация в Европа и по света. Те са в основата на устойчивия икономически растеж у нас, смята Лорер.

Той подчерта, че приоритет в работата на министерството е и засилване на връзката у нас между образованието и бизнеса. Министърът изтъкна, че в следващия програмен период ще се отделят средства за стимулиране обмена между наука и бизнес. "От една страна да бъдат насърчени кадрите, които създават интелектуална собственост, а от друга компании, които имат нужда от академични разработки, за да създават по-умни продукти", заяви Лорер.

Министърът съобщи, че през април в София ще бъде открит Институт за изкуствен интелект, като това ще привлече компании от сектора на високите технологии.

Според него зелен преход и дигитализация са основните пера, в които ще бъдат инвестирани средства по предстоящите оперативни програми.

Той посочи, че е изключително важно да се насърчава дигитализацията сред фирмите в България и допълни, че всеки който следи новините от Украйна разбира защо и зеленият преход е необходим. „Не само от екологична гледна точка, но и от гледна точка на суверенната независимост на всяка една държава“, обясни министърът.

„Благоевград е място, където се съчетават академични традиции, два университета, много от техните възпитаници са начело на иновативната индустрия в България", каза Лорер.

На форума заедно с кмета Илко Стоянов бяха обсъдени още възможностите за инвестиции и развитието на иновациите в региона на Благоевград. В него участваха над 20 международни фирми, възпитаници на АУБ и успешни в сферите си представители на компании, сред които първата българска компания за един милиард долара, както и представители на академичните среди, местната власт и дипломатическия корпус.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай