Лорер готви промени. Как ще се харчат обществените пари?

Дигитализацията трябва да се случва с равни темпове, каза министърът на иновациите и растежа

Лорер готви промени. Как ще се харчат обществените пари? | StandartNews.com

Австрийският бизнес е отворен да инвестира в България и да работи с администрацията, и да създава работни места. България ще продължи да работи съвместно с Австрия, за да увеличава търговските отношения между двете държави. Това заяви пред БГНЕС министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.

„Австрия е вторият най-голям инвеститор в българската икономика с повече от 4 милиарда евро инвестирани у нас. Министерството на иновациите и растежа ще работи съвместно с посолството, за да разрешим проблемите с администрацията и инвестициите да се увеличават”, каза още Лорер, който се срещна с посланик Андреа Вике и представители на бизнеса.

Министър Лорер обясни, че изцяло ще се промени модела на харчене на пари по обществените поръчки.

„За нас е преди всичко важно да има отворен диалог с всички чуждестранни и български инвеститори, когато идентифицираме проблем, той да бъде разрешен. По отношение на обществените поръчки, всички много добре знаем, че у нас обществени поръчки или не се провеждаха, или се провеждаха по изключително компрометиран начин. Това е обещание на цялата ни администрация, да променим изцяло как се харчат пари у нас за обществени задачи“, каза още Лорер.

По думите му, дигитализацията трябва да се случва с равни темпове – както в частния, така и в държавния сектор.

„Европейските програми имат огромна алокация и възможност за дигитализация не само в частни сектор, но и в държавния сектор, който изостава значително от частния сектор – както по ниво на дигитално обслужване, така и по ниво на разбиране на самите служители по важността гражданите и бизнесът да могат да бъдат обслужвани дигитално. За целта създадохме специално министерство, което ще се занимава много усилено с тази задача“, категоричен е Лорер.

Възрастта не пречи на възможностите за повишаване на дигиталната култура, заключи Даниел Лорер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай