Литекс купи пивоварната Леденика

Литекс купи пивоварната Леденика | StandartNews.com

Ловеч. Компанията на Гриша Ганчев "Литекс" е новият собственик на фалиралата пивоварна "Леденика", предаде БГНЕС. Сделката е финализирана и преговорите са приключили успешно. Стойността на продажбата е около 12-13 млн. лева. Очаква се новият собственик да инвестира в технологичното обновление на пивоварната поне 10 млн. лева и тя да започне отново да произвежда бира. В завода ще работят около 300 души. До началото на март 2014 г. се очаква да излезе първата нова продукция от "Леденика".

Пивоварната беше ключова за икономиката в района на Мездра. Преди фалита в нея работеха около 700 души. Поради непогасени дългове от близо 6 млн. лв. цялото имущество на предприятието беше запорирано.

"Леденика" беше собственост на бизнесмена Михаил Миков с прякор Мишо Бирата, който беше намерен мъртъв в хотел във Правец през март 2011 г. Името му беше замесено в скандала с подслушването на шефа на Агенция "Митници" Ваньо Танов и се споменаваше в изтеклите записи от разговори между Танов, тогавашния премиер Бойко Борисов и бившия заместник на Танов Антоний Странджев. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай