Петък,

Легендарен производител на пиана пуска акции на Уолстрийт

От: Стандарт, снимки Bloomberg -
830
Легендарен производител на пиана пуска акции на Уолстрийт
A
A
A

Легендарният производител на пиана Steinway подготвя IPO в Ню Йорк

Steinway Musical Instruments Holdings Inc. - 169-годишният производител на пиана и рояли, основан в Ню Йорк от германски имигрант, е подал документи за първично публично предлагане на акции (IPO).

Компанията, базирана в квартал Астория, планира да прeдложи акции на Нюйоркската фондова борса, сочат подадени в четвъртък документи до американската Комисия за ценни книжа и борси, съобщи Bloomberg, цитиран от investor.bg.

Инвестиционната компания Paulson & Co., основана от милиардера Джон Полсън, придоби производителя на пиана през 2013 г. През годините Steinway привличаше интерес за поглъщане, включително оферта за 1 млрд. долара от китайската държавна компания China Poly Group Corp. през 2018 г.

Приходите от предлагането ще отидат за продаващите акционери, включително Полсън, който ще контролира повече от половината от правата на глас в компанията след листването, показва проспектът.

Разходите за луксозни стоки останаха стабилни по време на пандемията от коронавируса, отбелязват от Steinway, като нетните продажби на компанията са се увеличили с 30% на годишна база през 2021 г. до 538 млн. долара. Нетната печалба е нараснала с 14% до 59 млн. долара.

Steinway откри собствени търговски шоуруми и вече има 33 такива в САЩ, Европа и Азия. Тези магазини са увеличили продажбите и рентабилността на компанията, сочи документацията.

А когато става дума за музика, имената на знаменитостите все още имат значение.

"Много музикални величия одобриха качеството на нашите инструменти и лично използват нашите инструменти на най-големите сцени", се казва в проспекта на компанията. "Някои от най-големите класически и поп икони днес, включително Лан Лан и Били Джоел, и джаз легенди като Ахмад Джамал и Маккой Тайнър, всички избираха Steinway отново и отново като желания инструмент, за да изразят своето изкуство", се посочва още.

Хенри Енгелхард Стайнуей основава компанията в таванско помещение в Манхатън през 1853 г. Фабриките на Steinway се намират в Астория в Ню Йорк и в Хамбург, Германия. Цените на роялите на компанията варират от 60 хил. до 340 хил. долара, показва още проспектът.

Goldman Sachs Group Inc., Bank of America Corp. и Barclays Plc организират предлагането на акции. Steinway планира да се регистрира на Нюйоркската фондова борса под символа STWY.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията