КЗК: Няма конкуренция на пазара на ток

КЗК: Няма конкуренция на пазара на ток | StandartNews.com

Комисията за защита на конкуренцията е образувала производство за установяване на евентуални нарушения от страна на енергийни предприятия по отношение на процедурата и условията по смяна на доставчика на ток.

Проверката още тече и засега няма резултати, съобщават от КЗК. Комисията е направила и секторен анализ на цялата верига в електроенергетиката. Документът отчита липса на ефективната конкуренция на пазара за производство на ток.

Основните причини са в наличието на квотен принцип и дългосрочни договори за изкупуване на електроенергия на фиксирана цена от много производители, както и високата концентрация на пазарна сила в рамките на "Българския енергиен холдинг". За да се разшири конкуренцията и да се засили свободният пазар, КЗК препоръчва допълнителни усилия за развитие на безпрепятствен и равнопоставен достъп и присъединяване до преносните и разпределителните мрежи, за което е необходимо по-ефективно отделяне на дейностите по производство и доставка от преноса и разпределението на ток.

Анализът установява и проблеми с развитието на търговията по свободно договорени цени и упражняването на правото на всеки потребител свободно да избира доставчик на електрическа енергия. Това са и основните предпоставки за постигане на пълно либерализиране на пазара, отчита анализът. Друга сериозна пречка пред отварянето на пазара е липсата на енергийна борса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай