Квесторите на ТБ "Виктория" със 165 хил. лв. за заплати

Квесторите на ТБ "Виктория" със 165 хил. лв. за заплати | StandartNews.com

Заплати от общо 165 хил. лв. за шест месеца са получили квесторите на Търговска банка "Виктория", дъщерна на фалиралата КТБ.

Христина Стамова и Божидар Аршинков са си поделяли средно по 27,5 хил. лв. месечно, става ясно от годишния одиторски доклад на банката в Търговския регистър. На 16 март ще бъде публикуван доклад на одиторската фирма АФА ООД, в който са отразени подобрените капиталови показатели на ТБ "Виктория" предвид предстоящата й продажба. Предполага се, че това ще привлече по-сериозни инвеститори за 100% от активите на трезора, тъй като е вписано увеличение на капитала с 30 млн. лв. ТБ "Виктория" беше купена от Корпоративна търговска банка само осем дни преди поставянето на последната под особен надзор от БНБ и има да връща на банката майка 150 млн. лв.

Очаква се тези пари да бъдат върнати след продажбата на ТБ "Виктория". След отнемането на лиценза на КТБ на 6 ноември 2014 г. квесторите предложиха за продажба пакети от кредитния портфейл на дъщерния трезор, а през декември тя започна работа. Банката не беше подмината от истерията на тегленето на депозити и те намаляха със 195 млн. лв. или 8,5 пъти. Всичко това доведе банката до загуба от 16 млн. лв. през 2014 г., която в края на 2015 г. намалява до 9,3 млн. лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай