Купуват ли се имоти по време на война? Ето данните на БНБ за кредитите

Масово рефинансират стари заеми

Купуват ли се имоти по време на война? Ето данните на БНБ за кредитите | StandartNews.com

Войната в Украйна не само не намали желанието на българите да купуват жилища, а дори напротив - през март имат рекорден ръст на отпуснатите от банките кредити за покупка на къщи и апартаменти. Общият размер на предоставените от банките нови жилищни кредити през март е 587,8 млн. лв., обявиха от БНБ. Това е ръст с 45,6% спрямо отпуснатите от банките суми през същия месец на миналата година, уточнява "Труд".

От общия размер на предоставените жилищни кредити през март 164,7 млн. лв. са предоговорени или рефинансирани заеми. Това са над 35% от договорените заеми за покупка на жилища през месеца. Намаляващите лихви по кредитите дават възможност на много хора да договорят по-добри условия по вече сключените заеми или пък да вземат нов заем от друга банка при по-ниска лихва и с него да погасят стария.Така месечните вноски по обслужване на заема намаляват.

Но дори да извадим предоговорените и рефинансирани заеми се оказва, че отпуснатите през март нови жилищни кредити са с над 36% повече спрямо същия месец на миналата година.

Ръстът на жилищните кредити до голяма степен се дължи на желанието на хората да инвестират парите си в условията на висока инфлация. А данните на БНБ показват, че войната в Украйна само допълнително е разпалила интереса на българите към покупката на имоти.

Със започването на войната нараснаха цените на горивата и на основните метали, което се отразява и на цените на имотите. Затова много хора през март са побързали да купят имот и да изпреварят очакващото се покачване на цените на къщите и апартаментите.

През март лихвите по жилищните кредити остават без промяна спрямо предходния месец, но са по-ниски спрямо март миналата година, показват данните на БНБ. Средният размер на лихвите по жилищните кредити е 2,59%. Годишният процент на разходите по жилищните кредите, който се получава като към лихвите добавим всички такси и комисионни на банките, през март също остава без промяна в размер на средно 2,83%.

Спрямо март миналата година обаче годишният процент на разходите намалява с 0,19%.

Голям е интересът на домакинствата и към потребителските заеми. През март отпуснатите от банките потребителски кредити са в общ размер над 725 млн. лв., което е с 38,5% повече спрямо същия месец на миналата година. Годишният процент на разходите по тези заеми през март е средно 8,2%, което е с 0,17% по-малко спрямо същия месец на миналата година, показват данните на БНБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай