Кубик дърва за огрев скочи до 95 лв.

Кубик дърва за огрев скочи до 95 лв. | StandartNews.com

Враца. Истинска истерия е обхванала домакинствата във Врачанско, които се топлят с дърва през зимата. Цените хвърчат всеки ден, а доставките се бавят със седмици. В момента фирмите предлагат дърва по 75 лв. за кубик, а нарязаните са с 20 лв. отгоре.

Постоянното вдигане на цените ни залива като цунами, те ще ескалират и при тежка зима пазарът ще се взриви, каза директорът на Северозападното горско предприятие Юри Миков. Проблемът не е в липсата на дървесина. Тази година от района на предприятието, който обхваща пет области и половина, могат да се добият 400 000 кубика. Над 100 000 от тях обаче вече пътуват за Гърция.

140 фирми имат лиценз от Агенцията по горите да добиват и продават дърва от региона. Те с предимство изпълняват сделките за износ, защото от комшиите получават 20-30 лв. повече на кубик. За пенсионерите в България обаче такива цени са непосилни. Затова по нареждане на земеделския министър Мирослав Найденов кметовете изготвят списъци с хора, които имат ниски доходи, но заради няколко лева отгоре не могат да получат енергийни помощи. На тях горското ще дава дърва на цените на едро, на които продава и на лицензираните фирми - от 33 до 43 лв. на кубик без ДДС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай