Кристалина Георгиева с важно послание

Тя коментира британския минибюджет, довел до сътресения на финансовите пазари през последните седмици

Кристалина Георгиева с важно послание | StandartNews.com

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева призова Великобритания и други държави по света да приемат "кохерентни и последователни" политики. Това каза Георгиева по време на пресконференция във Вашингтон, в коментар, относно британския минибюджет, довел до сътресения на финансовите пазари през последните седмици, предаде БТА.

"Нашето послание към всички, не само към Великобритания, е, че фискалната политика (водена от правителството, бел. ред) не трябва да влиза в противоречие с паричната политика (водена от централната банка, бел. ред.) в този момент", заяви още Георгиева на днешната есенна среща на МВФ.

Ако двете политики се сблъскват, то тогава "задачата на централните банки само става по-трудна, и се превръща в необходимост от повече повишения на лихвените проценти", каза управляващият директор на Фонда, след което призова "да не се удължава болката".

"Вярвам, че е добре да има действия, основани на доказателства, така че ако те (доказателствата) показват, че е необходимо повторно калибриране, добре е правителствата да го направят", каза Георгиева, в коментар за фискалната и парична политика на страните.

Според нея рискът от глобална рецесия сега е 25 на сто.

"Имах много конструктивна среща" с британския финансов министър Куази Куартенг и управителя на централната банка "Банк ъв Ингланд" (Bank of England) Андрю Бейли, съобщи Георгиева, като уточни, че е "обсъдила значението на последователната и ясна комуникация, така че да няма по-нататъшна нестабилност в една вече нестабилна среда".

Новото британско правителство предизвика напрежение на пазарите и срив на британската лира през последните седмици, като прие минибюджет, който включва мащабен план за подпомагане и данъчни облекчения, особено за най-богатите, като същевременно предвижда значително прибягване до заеми.

Също така на пресконференцията, проведена в рамките на срещата на МВФ, Георгиева призова и ливанската политическа класа да "работи за стабилността на страната" и да постави народа си на първо място, за да излезе от икономическата криза, обхванала страната още от 2019 година. "Нуждаем се от ясен ангажимент на политическо ниво за стабилността на Ливан", добави тя.

На този етап "не можем да направим нищо, докато реформите не бъдат извършени в полза на ливанския народ. Това може да бъде разрешено само ако ливанските политици загърбят своите разделения, и се поставят в услуга на ливанците", настоя управляващият директор на Фонда.

Това не е първият път, в който Фондът осъжда забавянето на ливанските власти при прилагането на реформите, необходими за отпускане на международна помощ. През април той обяви принципно споразумение с Бейрут, предвиждащо помощ в размер на три милиарда долара, разпределени в период от четири години, но при условие, че се приложат ключови реформи.

Ливанският парламент прие бюджет за 2022 г. в края на септември, което представлява едно от основните условия на МВФ за отпускане на финансова помощ за страната. Остава да бъдат извършени няколко основни реформи в страната, като промени в закона за банковата тайна и преструктуриране на банковия сектор, както и закон за контрола на капитали, припомня АФП.

Според Георгиева, цитирана от Ройтерс, МВФ е постигнал 80 на сто от целта си за насочване на 100 милиарда долара, от емитиране на нови резервни активи, известни като специални права на тираж (СПТ), към по-бедните страни. МВФ може да призове членовете си да осигурят повече подобни финансови ресурси за тях. Въпреки това рисковете от рецесия пред много държави нарастват, алармира тя, като призова политиците да действат с чувство за спешност. 

От всички региони в света Африка е в най-несигурна ситуация. Африканските страни трябва да се придържат към разумни макроикономически политики, и да действат навременно, за да облекчат дълговете си, заяви още Георгиева.

Подкрепяме силния фокус върху инфлацията, защото тя е доста упорита. МВФ може да се направи много за укротяване на инфлацията с помощта на монетарни инструменти. В същото време трябва да се проучи ефектът върху цените от промените във веригите за доставки, добави управляващият директор на фонда.

Георгиева също така е убедена, че войната в Украйна ще ускори зеления преход, въпреки увеличената зависимост от въглищната, като източник за генериране на енергия през настоящата година. 

Източник: Нова телевизия 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай