КРИБ ще помирява производители и търговци

КРИБ ще помирява производители и търговци | StandartNews.com

Някои вериги не се разплащат с месеци, оплакаха се млекопреработватели


Български производители за пореден път се оплакаха от некоректно отношение от страна на големи търговски вериги. "Две от тях - "Карфур" и "Пикадили", не се разплащат повече от 5-6 месеца", съобщи по време на дискусията "Да! На българската икономика" Богдан Борисов от Националната асоциация на млекопреработвателите. "Това е убийствено за бизнеса, има фирми, които цяла година не са получавали никакво плащане, сякаш сме бананова република", коментира Борисов и поиска намесата на държавата. "Като адвокат ще ви кажа, че държавата не може да се намесва в търговско-правни отношения. Времето на плановата икономика свърши", отсече икономическият министър Божидар Лукарски. Според него подобни двустранни отношения могат да намерят решение единствено в съда и посъветва недоволните да си наемат адвокати.
Финансовият министър Владислав Горанов обаче успокои производителите, че ще се опита с икономическия министър да намери решение на проблема. По думите му има действащи закони, които регламентират разплащанията, а специална европейска директива позволява само до 30 дни просрочване. "Държавата допусна окрупняване на търговията на дребно с храни и това постави на колене производителите и потребителите", призна финансовият министър.

"Готови сме да съдействаме в спора, и едните, и другите са наши членове", предложи председателят на КРИБ Кирил Домусчиев. Той увери недоволните български производители, че ще организира срещи, за да изгладят проблемите. "Ще бъда благодарен и на финансовия министър, ако може да помогне с въвеждане на правила със срокове на разплащане и всеки да ги спазва", посочи Домусчиев. Той обаче бе категоричен, че ако един търговец не се разплаща, той трябва да бъде бойкотиран.
"Комисията за защита на потребителите също ще набележи дейности, по които ще работи в бъдеще по този въпрос", заяви Иван Бъчваров, главен секретар на организацията.

Пешов иска единство за европарите

За политическо единство относно еврофондовете настоя шефът на "Главболгарстрой" Симеон Пешов. "Много жалби има в Брюксел от българи за нередности. Стига сме се проваляли сами, да усвоим евросредствата", призова той. Имаме разведка и ДАНС, да се погрижат за българите, коти работят срещу нашите интереси, платени от чужди държави, каза още Пешов. Той поиска и по-бързо изменение на предназначението на земята, за да не се спъват инвеститорите. В момента процедурата отнема 1,5 г., а може да се случва за месец, добави Пешов. И призова държавата да отдели средства за възстановяването на един от символите на България - Плиска.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай