Кремен Георгиев: ТЕЦ-овете са базисна мощност, трябва да станат конкурентноспособни

Представители на протестиращите на АМ „Тракия” енергетици се отправиха към София

Кремен Георгиев: ТЕЦ-овете са базисна мощност, трябва да станат конкурентноспособни | StandartNews.com

Представители на протестиращите на АМ „Тракия” енергетици се отправиха към София. Очакванията им са за конструктивен диалог с представители на партиите, които подкрепят кабинета.

„Има решения, които показват непознаване на пазарната икономика”, заяви председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов в коментар за исканията на енергетиците в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

„По отношение либерализацията на енергийния пазар (енергетиците искат и да бъде отложена либерализацията на пазара на ток от 2026 г., бел. ред.) това предложение не е нито социално, нито логично. Трябва да остане субсидираната енергия в определени обеми за най-бедните ползватели на ток. Не е логично да бягаме от пазарните цени за хора, които могат да платят - тези със средни и по-високи доходи”, каза председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов и обясни, че това е становището на работодателските организации в страната.

Според Кремен Георгиев от Асоциацията на топлофикациите разходите на ТЕЦ-овете за преработка на въглища са високи. „Макар въглищата да са местна суровина, растат цените на квотите на въглеродните емисии. И може да се окаже, че тези централи са нерентабилни чисто икономически. Освен рентабилност, те имат и друга характеристика – базови са. В териториалните планове е записано, че всичко това трябва да се замени с фотоволтаици. Извинявайте, но това е несериозно. Базова мощност означава конкретен вид мощност. Самите централи би трябвало да направят така, че да са конкурентноспособни", каза още Георгиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай