Кредитирането удари дъното

Кредитирането удари дъното | StandartNews.com

София. Кредитирането през 2013 г. се забави до най-ниските си стойности от началото на кризата, отчитайки ръст в отпуснатите заеми от едва 0,7%. Секторът продължи да губи ефективност като съотношението приходи-разходи на банковата система се влоши до 53% към края на октомври миналата година, спрямо рекорда от 47%, отчетен през 2007 г. Това посочва в своя годишен анализ Кристофор Павлов, главен икономист на УниКредит Булбанк. Въпреки това, "уязвимостта на българския банков сектор продължи да намалява и през 2013 г.", пише в анализа.

Основните фактори за това са приключването на процеса по редуциране на външната задлъжнялост, както и чувствителното забавяне на темповете, с които нарастват лошите кредити. Главният икономист на Уникредит Булбанк, очаква лихвите по депозити и кредити да "продължат да пълзят надолу, макар и с по-бавни темпове" и през 2014 г. Новото през 2014 г. е, че инфлацията ще падне значително спрямо 2013 г. и същите реални лихви по депозитите на граждани са постижими при по-ниски номинални лихви на банките.

"По-ниските разходи за финансиране ще направят възможно и цената на кредита за домакинствата и фирмите също да продължи да пълзи надолу и през 2014 г.", посочва Кристофор Павлов. Според него, в краткосрочен и средносрочен план, търсенето на нови кредити ще остане ограничено. Павлов очаква през 2014 г. да наблюдаваме консолидация на банки поради нарастващата поляризация между резултатите на водещите банки и малките участници от периферията на пазара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай