Край! С тези автомобили се сбогуваме през 2023

Над дузина легендарни имена ще слязат от сцената

Край! С тези автомобили се сбогуваме през 2023 | StandartNews.com

От Renault Megane до Ferrari 812, и от VW Passat седан до Chevrolet Camaro - над дузина легендарни имена ще слязат от сцената не защото никой вече не ги иска, а заради екологични стандарти, политически пречки или просто защото производителите им ламтят за още по-големи печалби. 

Audi R8

Суперколата на Audi с технологии от Lamborghini си извоюва култов статут и затова компанията удължи живота й, колкото бе възможно. Но през 2023 бензиновото R8 окончателно ще си отиде. 

Volkswagen Passat седан

В последните петнайсет години Passat е неизменно вторият най-популярен модел на пазара втора ръка в България (след Golf). Но на Запад неговата седан версия привличаше все по-малко клиенти напоследък, а и не успя да направи очаквания пробив в Северна Америка.

Subaru WRX STI

Още през март японците обявиха официално, че спират производството на най-легендарния си модел. 

Renault Megane

2023-а ще е последната пълна година за традиционния Megane на пазара. След това Renault спира модела с ДВГ и оставя само eлектрическия Megane e-tech - но той е съвършено различен автомобил от друг сегмент и друга ценова категория. От 2024-а Renault ще предлага само един модел с вътрешно горене в С-сегмента - Austral.

Nissan GT-R

GT-R е на пазара вече над 11 години с минимални обновявания. По всяка вероятност японците ще разработят едно последно ново поколение, преди окончателно да хвърлят кърпата върху двигателите с вътрешно горене. Но е сигурно, че това ново поколение няма да стигне до Европа заради новите стандарти за вредните емисии от Брюксел, пише Automedia.bg.

Skoda Fabia Combi

Това бе един от най-достъпните начини едно младо семейство да си осигури мобилност. Но с новата генерация на Fabia чехите решиха да не разработват комби вариант. Загатнато още през 2021, решението бе окончателно потвърдено този август. През ноември производството на сегашната Combi спира.

Fiat 500L

Този автомобил не беше сред отличниците нито като пътно поведение, нито като надеждност. В последните години производството в сръбския завод в Крагуевац бе почти символично, а сега окончателно спира. 500L ще остане на пазара, само докато (или ако) оставащите складови бройки бъдат пласирани. А сръбският завод на Fiat започва двугодишна подготовка за преминаване към електромобили, след като президентът Александър Вучич плати близо 50 милиона евро на Fiat да не го закрива.

Mercedes A-Class

В Европа А-класата е бестселърът на Mercedes и ще остане на пазара до края на 2024. Но след това и тя, и B-Class изчезват завинаги, жертва на стремежа на новия шеф Ола Калениус да вдигне още повече маржа на печалба. От 2025 нататък единствените по-компактни модели на Mercedes ще са CLA и GLA.

Ferrari 812 Superfast

Италианците потвърдиха, че спират приемането на поръчки за 812 Superfast и 812 GTS, което на практика слага край и на моделите им с атмосферен V12, без хибридно подпомагане.

Seat Alhambra

Seat вече спря да приема поръчки за него, пренасочвайки нуждаещите се от повече пространство към кросоувъра Tarraco. Заводът в Палмела все още сглобява последните бройки от Alhambra, за да изпълни забавени заради кризата с чиповете поръчки. Но това ще приключи окончателно след Нова година.

Kia Stinger

Stinger така и не се превърна в пазарна сензация, а и Kia смени посоката на развитие и мисли повече за електрическото задвижване. Още не е оповестена конкретна дата, но е сигурно, че Stinger няма да получи второто поколение и ще си отиде през втората половина на 2023 или началото на 2024.

Mitsubishi ASX

В резултат на договорките в алианса Renault-Nissan-Mitsubishi, модел под името Mitsubishi ASX ще се появи отново на Стария континент догодина - но той няма да е нищо друго освен Renault Captur със сменена емблема.

Smart Forfour

След като приключи с бензиновите си модели още през 2020, сега Smart сложи точка и на електрическия вариант на ForFour.

Mazda CX-3

На някои европейски пазари CX-3 се предлага и до ден-днешен, но от декември ще изчезне окончателно, разчиствайки терена за по-големия, но и доста по-скъп CX-30.

Lexus IS

Докато Toyota в последните години увеличи значително пазарния си дял в Европа, нейната премиум марка така и не проби на Стария континент. Сега японците свиват предлагането само до доходните си SUV модели. Малкият хечбек CT вече напусна пазара, а от 2023 спира предлагането и на IS.

Ford Edge

Опитът на Ford да се намеси на пазара на по-големи SUV в Европа с Edge бе изоставен още през 2021 заради нищожните продажби. Сега моделът е на път да напусне и северноамериканския пазар въпреки получения наскоро фейслифт. Еdge изглежда излишен при наличието в гамата на Escape, Bronco, Bronco Sport и Explorer. С него си заминава и близнакът Lincoln Nautilus.От гамата на марката в САЩ отпада и малкият EcoSport.

Renault Scenic

Смъртта на минивановете бе предизвестена още с пазарния успех на първите кросоувъри като Nissan Qashqai. Renault спря да прави Scenic още през май тази година, а през 2023 почти сигурно ще сложи точка и на по-големия Grand Scenic.

Honda NSX и Acura NSX

Времето на суперколите от масови производители изтича заради затягащите се стандарти за емисиите. Honda ще сложи окончателто точка на втората генерация NSX с една последна Type S версия с 600 конски сили.

Ford GT

И за Ford производството на суперавтомобил с 660 конски сили е прекомерна тежест във времена, когато за всеки грам допълнителни емисии се плащат глоби. След шест години на пазара, суперколата с 3.5-литров V6 си взема последно сбогом с една лимитирана серия LM Edition.

Hyundai Accent

Още един евтин и достъпен автомобил, за когото вече няма място на пазара. Вероятно решението на корейците да го спрат е свързано и с парализата на руския пазар, където Accent бе един от най-продаваните модели (под името Solaris). През 2023, точно 29 години след появата си на пазара, Accent ще се оттегли завинаги.

Infiniti Q60

Само допреди няколко години този автомобил предлагаше най-достъпните 400 коня на българския пазар. След това екостандартите от Брюксел принудиха Infiniti да напусне всички европейски пазари, а сега двувратото купе Q60 ще спре да съществува и в Северна Америка, където неговият V6 с туин турбо не се оказа достатъчен да му спечели почитатели.

Lamborghini Aventador

Вече се сбогувахме с един от най-успешните модели в цялата история на Lamborghini преди няколко седмици. Специалната версия LP780-4 Ultimae идва като черешката на тортата за едно производство, продължило повече от десетилетие.

Ford Fiesta 3 врати

Някога един от бестселърите на Стария континент, през тази година суперминито на Ford не намира място дори сред Топ 40 на най-продаваните модели. Все пак версиите с 5 врати ще оцелеят и през 2023. Но за тривратите "фиести" идва краят.

Chevrolet Camaro

Ford все още произвежда своя емблематичен Mustang, но големият му съперник от Chevrolet ще напусне сцената към края на 2023. Опитите да се съживят продажбите с по-малки и по-икономични двигатели се провалиха, и Camaro ще бъде снет от въоръжение. В по-далечно бъдеще Chevrolet планира да го замени с нов електрически седан.

BMW i3

Последното i3 слезе от конвейера преди месеци, но това не е краят на живота за първия чист електромобил на баварците. Когато се появи преди десетилетие, i3 подчертано бе изпреварило времето си с необичайния дизайн и широкото използване на рециклирани материали. Днес в технологично отношение колата е вече старомодна, но въпреки това търсенето на употребявани i3 не спира да расте и цените вече се доближават до тези на новите коли.

Hyundai Ioniq

Този комфортен модел с хибридно или чисто електрическо задвижване бе просто междинна стъпка, докато Hyundai се подготви с нова електрифицирана гама. С много успешния Ioniq 5 и дебютиращия в момента Ioniq 6, тази нова гама вече е факт, така че за оригиналния Ioniq не остава място.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай