Сряда,

Край с авантата. Имотите летят нагоре

От: Редактор -
Край с авантата. Имотите летят нагоре
A
A
A

Интересът към недвижимите имоти се запазва и с възстановяването на икономиката от шока, предизвикан от пандемията от коронавируса, цените започват плавно да нарастват. Данните на Националния статистически институт (НСИ) показват, че цените на жилищата в София са нараснали с двуцифрен процент на годишна база през първото тримесечие на тази година, предаде БГНЕС.

Столицата е лидер в страната по най-бързо поскъпване на жилищните имоти с 11,6% на годишна база, като силно растат цените както на новите, така и на старите жилища - съответно 11,9% и 11,4%, показват данните на националната статистика. Спрямо края на миналата година жилищата в София също отчитат стабилно покачване от 4,6%.

Пандемията от коронавируса доведе до преорганизиране на работните процеси. Голяма част от компаниите дадоха възможност на служителите си да работят от дома като тази мярка изглежда, че ще се запази във времето.

Това доведе и до промяна в търсенето. Ако преди по-често се търсиха жилища в близост до работното място или с удобна комуникация, сега на преден план излизат желанието за отдалеченост от шума на градската среда и спокойствие.

От друга страна, на пазара някои банки вече въведоха допълнителни такси за съхранение на спестяванията, което логично води клиентите до желание за инвестиране на средствата им с цел по-висока доходност.

Що се отнася до инвестиране, българинът е традиционалист и предпочита вложения в недвижими имоти с цел получаване на пасивен доход от наем.

Тук също така трябва да прибавим и комбинацията с трайно ниските лихвени нива по отпусканите жилищни кредити, коментираха брокери..

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички