Кой на Балканите купува най-много злато

Някои страни на Западните Балкани дават златото си в залог за кредити

Кой на Балканите купува най-много злато | StandartNews.com

Сърбия купува активно злато, подготвяйки се за финансови шокове, предизвикани от корона кризата. В същото време някои нейни съседи от Западните Балкани дават златото си в залог за кредити, а други от 20 години нямат никакъв златен резерв, пише сръбският в. "Блиц", цитиран от Монитор.

По данни на сръбската централна банка, от 2013 г. до сега златният резерв на страната се е увеличил с 20,7 тона. Само през последните две години златният резерв е нараснал с 12 тона злато - 9 т са купени през 2019 г., а 3 т - през ноември 2020 г..Общият обем на валутния резерв в злато в момента е 36 тона на стойност около 1,7 милиарда евро, което е около 12 % от общия валутен резерв. На второ място в региона е Република Северна Македония, която има 6,8 тона златен резерв.

Следват Словения с 3,17 тона, Босна и Херцеговина с 2,98 тона и Черна гора с 1,09 т. На последно място е Хърватия, която е разпродала златния си резерв още през 2001 г.

Черногорският златен резерв, който е наследство от бивша Югославия, не е увеличен с нито грам и в момента е извън страната. През 2017 г. златният резерв за трети път е заложен за кредит от швейцарската банка Креди Суис и ще остане в нея до изплащането на кредита през 2027 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай