Кой има право на гаранция по кредита

Вижте условията на Столичния общински гаранционен фонд

Кой има право на гаранция по кредита | StandartNews.com

Столичният общинския гаранционен фонд за малки и средни предприятия ще издава гаранции пред банки по кредити на самостоятелно заети лица, микро, малки и средни предприятия (МСП), чиято дейност е засегната от епидемичната обстановка, и които изпитват недостиг на оборотни средства, припомнят от "Московска" 33. Решението бе взето на последното заседание на Столичния общински съвет.

Гаранциите на фонда ще служат за обезпечение по кредитите на МСП.  Фондът ще изплаща на банката сумата по гаранцията, когато банката не е могла да събере сумата по кредита от длъжника. Максималната сума, в рамките на която фондът ще издава гаранции по този финансов инструмент, е 1 000 000 лева. Фондът ще обезпечава до 50% от главницата на по всеки одобрен по тази гаранционна схема кредит, но не повече от 15 000 лева.

Изисквания към кандидатите:

Предприятието да попада в категорията „малко или средно предприятие" /МСП/, в съответствие с чл. 3 от Закона за малки и средни предприятия /ЗМСП/;

Дейността на предприятието да се осъществява на територията на Столична община;

Дейността на предприятието да попада в икономическите отрасли, засегнати от въведените извънредни мерки на национално и/или регионално ниво.

Гаранциите се издават по банкови кредити, предназначени за финансиране на плащанията за:

възнаграждения на служители;

осигурителни вноски;

публични задължения;

текущи разходи, свързани с дейността на предприятието1 (разплащания с доставчици, наеми и др.).

Гаранциите ще са валидни до 24 месеца от датата на тяхното издаване.

Малките и средни предприятия няма да дължат такси и комисионни.

В допълнение, Столична община предстои да избере на конкурсен принцип Финансов посредник (лицензирана от БНБ търговска банка), който да управлява допълнителен гаранционен портфейл в размер на 300 000 лева. Кредит на едно МСП може да бъде гарантиран едновременно от Столичният общински гаранционен фонд и от Финансовия посредник в размер до 80% от главницата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай