Ковачки плаща всеки ден на БДЖ

Спират превозите на въглища до ТЕЦ-овете му дори и за ден забавяне

Ковачки плаща всеки ден на БДЖ | StandartNews.com

София. Бизнесменът Христо Ковачки започва да плаща всеки ден на БДЖ. Това е част от съдържанието на подписаното в понеделник следобед споразумение между "БДЖ-Товарни превози" и офшорната спедиторска фирма на Ковачки "Ти Би Ел", съобщиха от "Холдинг БДЖ". Както "Стандарт" пръв писа, в петък, 21 февруари, "БДЖ-Товарни превози" прекрати превоза на въглища от мините на Христо Ковачки към ТЕЦ-овете му. Причината за крайната мярка са 15 млн. лв. задължения на "Ти Би Ел" към държавния жп превозвач, от които 9 млн. лв. - просрочени.

 

Фирмата на бизнесмена ежедневно ще плаща на "БДЖ-Товарни превози" определена сума, докато навакса натрупаните просрочия. Това обясниха от "Холдинг БДЖ", но отказаха да посочат размера на погасителната вноска, тъй като е търговска тайна. Целта на споразумението е за малко повече от месец "Ти Би Ел" да изплати просрочията от 9 млн. лв., като в същото време погасява и текущите си задължения, коментираха от жп превозвача.

 

От своя страна "БДЖ-Товарни превози" веднага възстанови спрените превози на въглища от мините към ТЕЦ-овете на Ковачки. Ако плащанията на "Ти Би Ел" обаче се забавят дори и само с един ден, превозите веднага ще бъдат спрени. Тази мярка също била записана в споразумението между "БДЖ-товарни превози" и "Ти Би Ел", обясниха от компанията.

 

Подписаното споразумение устройва и двете страни, коментираха от холдинга. От една страна, превозите на въглища с влак са по-евтини от тези с товарни автомобили, а Ковачки все още няма собствена жп компания. От друга страна, "Ти Би Ел" формира около 1/4 от приходите на "БДЖ-Товарни превози" и спирането на превозите носеше големи загуби.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай