Кошмарът с газа не спира. Ще скочи ли 35%

Решението ще бъде взето до дни

Кошмарът с газа не спира. Ще скочи ли 35% | StandartNews.com

Природният газ може да поскъпне с около 35 процента от 1 май. Това показват разчетите в момента. Решението ще вземе КЕВР на 10 май.

Причината е, че след спрените доставки от "Газпром" цените на синьото гориво ще зависят почти изцяло от нивата на европейските борси, каза председателят на енергийния регулатор Станислав Тодоров.

"Предвид факта, че трябва да отидем на свободния пазар и да заместим 80% от доставките, които "Газпром" доставяше за България и които вече не искат да доставят за България, трябва да ги заместим с количества от алтернативни доставчици. Тези количества идват на пазарните цени. Това, което може да очакваме за цената за месец май, е цените в България на газа да се изравнят с тези в Европа. В момента борсовите цени са около 100 евро, малко под 100 евро на спот пазарите. Предполагам, че цената за България, предвид огромните количества, които купува "Булгаргаз", ще бъде малко по-ниска поради търговската отстъпка", каза шефът на КЕВР.

По време на заседанието в КЕВР за обсъждане на цените, изпълнителният директор на "Булгаргаз" Людмил Йоцов се включи дистанционно и заяви, че са осигурили доставките за своите клиенти и няма да има ограничителен режим на газа.

"За месец май сме договорили алтернативни доставки на природен газ, с които да заменим количествата от "Газпром експорт". Проведена е процедура, искали сме оферти от всички активни търговци в региона и сме избрали доставчици. В момента тече, още не сме приключили с подписването на договорите. Но природен газ за момента за нашите клиенти, по заявки, които те са дали към "Булгаргаз", е договорен."

Колко точно ще поскъпне газа "Булгаргаз" ще обяви на 4 май, а  решение енергийният регулатор ще вземе на 10. Малко след това ще бъдат обявени и новите цени на топлата вода и парното: "Започнали сме разглеждане, цените за "Топлофикациите" ще бъдат преразгледани, краен срок - до средата на май".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай