Кошмар в Русия! Какво става с рублата

Рекордно падане спрямо долара

Кошмар в Русия! Какво става с рублата | StandartNews.com

Руската рубла днес се срина до най-ниското си ниво спрямо долара от над 9 месеца, след като Централната банка на Русия запази без промяна лихвените си проценти, но отправи сигнал, че е възможно да ги повиши в бъдеще. Освен това Москва нареди руският добив на петрол да бъде съкратен значително, което предизвика повишаване на цените на петрола на международните пазари, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Стойността на руската национална валута се понижи до под нивото от 73 рубли за долар и към 18:12 ч. българско време 1 един долар се обменяше за 73,39 рубли, съобщи investing.com.

Руската централна банка днес запази основния си лихвен процент на ниво от 7,5 на сто. Тя понижи своята прогноза за средната цена на петрола сорт Уралс през 2023 г. на фона на санкциите срещу вноса на руски нефт и нефтени продукти, наложени от Запада поради военната инвазия на Москва в Украйна.

На фона на понижените експортни цени на руския петрол и по-високото от очакваното ниво на вноса през последното тримесечие на миналата година, централната банка в Москва понижи до 66 милиарда долара своята прогноза за нивото на излишъка по текущата сметка на Русия през настоящата година. Предходната оценка беше за равнище от 123 милиарда долара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай