Комунист N1 в Петрич стана горд капиталист

Фиданките на бай Никола са кадем за Първанов, Станишев и Пената

Комунист N1 в Петрич стана горд капиталист | StandartNews.com

Маслиновите му дръвчета се прочуха до Севиля, сега ги смени с арония

"Политиката е до време, идеите са вечни. Простено е да се отречеш от партия, но по-добре е да не го правиш. Никога не се отказвай и не предавай принципите и вижданията си за живота", това верую изповядва вече 67 г. емблематичният комунист от Петрич Никола Попов. Той не се поколеба да каже твърдо "не" на политическата си кариера заради натрупалите се загубени избори през последните години. И да я смени с производство и търговия на арония. Но не изневерява на идеята. Продължава да е член на Комунистическата партия на България. Петричанинът обаче си дава сметка, че в момента комунизмът не е на мода в страната ни. Не и сред младите. Това обаче не му пречи пламенно да защитава избора си. Всеки ден води политически дебати в южния град. Живее на ул. "Христо Смирненски" 16, на десетина минути пеша от центъра. Много често изминава разстоянието за повече от час, тъй като го спират и млади, и стари. Питат го за всичко - за местна, национална и международна политика, за икономика, за футбол. А той не отказва на никой. Дава "рецепти" всякакви - за отглеждането на арония, на която съм пионер в Петрич, за политическите игри, за спортните битки.

"Каквото знам, не го крия. Не крия и че открай време съм "комунист с десен джоб", капитализмът има своите предимства. Нали и другарят Луканов, лека му пръст, е казал: Сменяме системата, ставаме капиталисти! Трябва да оцеляваме в условията на пазарна икономика. И го правя добре. В политиката вече не съм в предните редици. Мога да помагам, но няма повече да съм кандидат за съветник или кмет", споделя бай Никола, който е инженер еколог. На последните местни избори не успя да събере достатъчно гласове, за да стане общински съветник. За него пуснаха бюлетина едва 101 избиратели. "Много хора, на които съм помагал през годините, обещаха, че ще гласуват за мен, но не го сториха. Други пък не знаят що е комунизъм и се плашат от самата дума, щом я чуят. Убедих се, че с пари се печели място в общинския съвет, а не толкова с идеи. Затова спрях с политиката", твърди петричанинът. Той е племенник на журналиста и поет Антон Попов, разстрелян заедно с Никола Вапцаров за участието си в Съпротивителното движение през Втората световна война. Сигурно затова не знае що е страх. Дори не се поколеба

да се изправи срещу по-малкия си брат в битка за кметския стол

в Петрич през 2007 г. Тогава само чиновническа грешка попречи на братската война за градоначалник. "Новко изпусна срока да се регистрира. Щяхме да станем за срам - един срещу друг като кандидати на две различни комунистически партии", спомня си с усмивка Никола Попов. Местните зевзеци пък веднага ги прекръстиха на полските близнаци Лех и Ярослав Качински, които деляха по онова време властта като президент и премиер в Полша.

"Давам път на по-младите, оттеглям се от активна политическа дейност. Ще се занимавам изцяло с отглеждането на арония", зарича се днес петричкият комунист. Той разкрива, че много гърци бият път до Петрич, за да се снабдят с вино от арония. Търсенето и от българи, и от комшии е много голямо, с всяка изминала година интересът се увеличава. Голяма част от произведеното количество продава. За собствена консумация и за почерпка на приятели си оставя не повече от 50 л. Гърците се избиват за хубавото вино

плащат по 10 лв. за 1 л

Аронията нито се пръска, нито се реже, а има 60 г. живот. Помага при лечението на много болести. Елините я вземат най-вече за подобряване на сексуалната мощ, става въпрос за мъже на възраст от 55 до 70 г., твърди петричкият производител. Фиданките струват между 3 и 5 лв. бройката. Аронията вирее отлично и в южната ни съседка, но там цената е доста по-солена - между 7 и 15 евро за дръвче. Затова напливът в Петрич за това растение е огромен от страна на комшиите ни. Периодът на засаждане на аронията е между ноември и март. Най-важното е, че то съдържа куп полезни вещества, има много йод, който помага за гуша, полезно е за диабетици, за лечение на сърдечни проблеми, нормализира кръвното. Напоследък обаче хит е арониевото вино. Никола си майстори дори и оцет от този плод, прибавя към него малко розмарин за аромат. "Но не е работа за всеки майсторенето на арониево вино. Изискват се много познания и доста грижи", разказва бай Никола.

Инженер-екологът е известен в целия регион и като първия разпространител на маслинови фиданки - първите дръвчета внася у нас още през 90-те. Подаряваше дръвчета на много политици, най-често на социалисти - на Георги Първанов, на Сергей Станишев. "Първият изкара после два мандата като президент, вторият пък стана премиер. На късмет им бяха фиданките", разказва бай Никола. За него маслината е божи дар и е влюбен в това дърво, защото носи успех и любов. В Библията тя е символ на възраждането. Гълъбът, обитател на Ноевия ковчег, донесъл в човката си именно клонче от маслиново дърво - знак за края на великия потоп и

временното примирие на небесата с грешната земя

Египтяните почитали маслината като символ на справедливостта - Тутанкамон носел венец от нейните клони, знак за мъдрост и зрялост. Раздал фиданки и на доста футболисти и треньори, тъй като е запален фен на Цар Футбол. Първата дадох на любимеца на петричката публика Щерю Димитров - Ромарио, защото вкара три гола на "Олимпик" (Тетевен), връща се назад в годините Попов. Маслинова фиданка получил и треньорът на ХХ век Димитър Пенев след мача "Беласица" - ЦСКА, завършил с 2:0 за петричкия тим. По-късно с такива дарове от Петрич си тръгнали Валентин Михов, когато бил президент на БФС, покойният Владимир Грашнов, тогава шеф на Мтел и спонсор на ФК "Левски".

Производството на маслинови фиданки му донесло популярност. Пристигали редовно учени от БАН, от Института по ботаника, специалисти от испанския град Севиля. "Като видяха големината на маслините от произведените от мен дръвчета, ахнаха. Моята идея дойде наготово за учени от различни институции и при това положение аз останах на заден план. Това ме разочарова, след като бе присвоен многогодишният ми труд. И се отказах от маслините, за да се захвана с аронията", признава комунистът с десен джоб.

Наясно е, че няма да го оставят на мира в годината на местните избори в Петрич. Все някой ще поиска от него помощ и съвет как да спечели я кметската надпревара, я как да вкара повече общински съветници. "Шанс левите да направят нещо значимо има само при положение, че БСП и АБВ се обединят. Да издигнат млад и можещ кандидат за градоначалник, който да се пребори с Вельо Илиев, който вече е четвърти мандат начело на града ни. Но ще имам само второстепенна роля, а не главна", кълне се човекът от Комунистическата партия на България. И прави смела прогноза за следващия държавен глава на страната ни. "Бойко

Борисов ще е лицето на родината, той ще е президент

няма кой друг. Аз съм комунист, но и реалист. Над 10 г. вече Борисов печели избори след избори. Хулят го, обвиняват го, но народът го харесва и все за него гласува. Гледам го, че в този премиерски мандат е по-уравновесен, по-умерен. Той ще е президентът, макар да не съм му подарил нито маслинова фиданка, нито арония", уверява петричкият комунист.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай