Компания за диаманти излиза на борсата

15-процентен дял ще бъде пуснат за продажба, парите са за проучване на находища в Якутия

Компания за диаманти излиза на борсата | StandartNews.com
  • "Алмар - Алмазы Арктики" планира IPO напролет
  • 15-процентен дял ще бъде пуснат за продажба, парите са за проучване на находища в Якутия

Компанията "Алмар - Алмазы Арктики" обяви намерението си да пусне 15% дял на борсата в Санкт Петербург през пролетта, надявайки се да спечели заради недостига на диаманти на световния пазар.

Активите й все още са на етап проучване, производството може да започне през 2024 г. Досега нито една руска новосъздадена компания не е набирала средства чрез фондовата борса, обикновено се работи с подкрепата на стратегически инвеститор. Собствениците на "Алмазы Арктики" обаче са решили да не следват този път, за да не загубят контрол в компанията, пише "Комерсант".

"Алмар - Алмазы Арктики" е основана през 2015 г. от хора от АЛРОСА - най-голямата компания за добив на диаманти в света, която произвежда 99% от диамантите в Русия и повече от 25% от камъните в света.

Основен акционер в "Алмар" е Людмила Николаева, съпруга на Айсен Николаев - бивш кмет на град Якутск, а от 2018 г. избран за ръководител на Република Саха /Якутия/, част от Руската федерация.

Людмила Николаевна притежава  32, 37% от акциите. Други мениджъри от "Алмар" държат 40,47%, Банка Держава - 4,77%, ITI Capital - 6,67%, Polarctic Capital - 8,09%, IFC Solid - 7,63%.

Акционерите планират IPO на 15% от акциите на борсата в Санкт Петербург през март-април 2022 г. Одобрено е пласирането на 21 805 акции с номинална стойност 1 рубла в допълнение към съществуващите 123 564 акции. Организаторите на емисията ще са руски брокери, между които ITI Capital и IFC Solid.

"Алмар" има лицензи за проучване на диамантени находища, разположени в северната част на Якутия. Средствата, събрани от IPO-то, ще бъдат използвани за завършване на проучването. От 2021 г. основната проучвателна работа на "Алмар" се извършва от Almazy Anabar, собственост на ALROSA. Сега в Русия има само две компании за добив на диаманти - ALROSA и AGD Diamonds, като само ALROSA е публична.

Световният пазар на необработени диаманти в момента е във възход. Очаква се и в бъдеще търсенето да продължи заради намаляване на производството поради изчерпване на много находища от 2025 г., казва Андрей Новиков, заместник-генерален директор на компанията. Според плана на ALMAR проучването трябва да приключи през 2022 г., а запасите се очаква да бъдат потвърдени през 2023 г. Началото на производството и продажбата на диаманти е планирано за 2024 г. През 2024-2030 г. компанията планира да започне проучване на находища за подземен добив. Според съобщение до пресата, плановете са да произвежда до 1 милион карата годишно (0,5% от световния пазар).

Това е първият опит за набиране на средства чрез IPO на новосъздадена компания в Русия, казва Михаил Лесков, директор в Института по геотехнологии. Той отбелязва, че в Русия обикновено набирането на средства става директно от частни инвеститори, които получават дялове в компанията, докато тя търси стратегически играч. Банките не могат да отпуснат заеми на подобни компании, които все още нямат печалба и това може да продължи още дълго време - подобен проект става печеливш за период от 7 до 15 години, обяснява експертът.

Якутия е единственият регион на земята, в който не само добиват елмази, но и ги обработват. В град Мирни, наричан диамантената столица на света, е най-дълбоката мина, известна като "Вратата към ада" - тя е дълбока 525 метра, с диаметър от 1,2 километра и се вижда дори от Космоса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай