Комисии решават спорове за качеството на тютюна

Комисии решават спорове за качеството на тютюна | StandartNews.com

Комисии по тютюна към областните дирекции по земеделие ще решават спорове при определяне качеството на тютюна. Това гласят промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия, внесени от председателя на парламентарната земеделска комисия Румен Христов (Реформаторски блок) и група депутати от ГЕРБ и АБВ. Комисиите ще разглеждат сигнали, свързани с окачествяването и изкупуването на тютюна. При спор между земеделци и изкупвачи експерти към комисиите ще окачествяват тютюна. Ако някоя от страните оспорва решението на експерта, комисията ще прави второ окачествяване и решението й ще е окончателно.

Земеделското министерство ще поддържа регистър на тютюнопроизводителите и сключените от тях договори за изкупуване на тютюн, както и регистър на лицата, които имат разрешение да изкупуват тютюн, предвиждат още промените. В проекта е записано, че при производството на тютюн трябва да се използват сертифицирани семена и да се работи по разписани технологични инструкции за бране, сушене и манипулации. Промените се правят тъй като секторът има проблеми си ниските изкупни цени и с качеството на тютюна, гласят мотивите.

Проектът регламентира и кои организации в бранша ще бъдат представителни. За да бъде представително едно сдружение на производители на тютюн, то в него трябва да участват поне 30% от стопаните, включени в регистъра към министерството. Ако сдружението е на лица извършващи промишлена обработка на тютюн или производители на цигари, то в нето трябва да влизат лицата, обработили над 50% от тютюна в страната, или съответно са произвели над 50% от цигарите. Който съхранява или изкупува тютюн без да е регистриран като производител или изкупвач, ще бъде глобяван от 50 лв. до 500 лв., а ако е фирма - от 2 000 до 5 000 лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай