Комерсант: "Газпром" размразява "Южен поток"

Новите тръби вероятно ще са за допълване на мощността на "Турски поток", според източници на изданието

Комерсант:  "Газпром" размразява "Южен поток" | StandartNews.com

"Газпром" неочаквано е размразил проекта за разширяване на своята газова инфраструктура на юг от Русия. Според официалната версия, става въпрос за вътрешния пазар, съобщава "Комерсант". Според източници на медията обаче новите тръби ще са за газификация на съседни региони. Най-вероятно изглежда проектът да е експортно обоснован, например за допълнителен капацитет на "Турски поток", който замени "Южен", пише още "Комерсант".   

Според вестник "Вгляд", решението е било взето още в края на миналата година. Досега обаче то не е било оповестено.

Според документите с резолюция на директора на "Газпром" Алексей Милер от 26 декември 2018 година се обявява търг за реализация в пълен обем на линейната част на газопровода Починки - Анапа (източен коридор). Този газопровод, дълъг 1,6 хиляди км, трябва да свързва централния коридор, по който газ традиционно се доставя чрез експорта през Украйна, до Анапа, където започва морската част на експортния газопровод през Черно море - първоначално "Южен поток", а след неговото отменяне в края на 2014 г. - "Турски поток". 

Според "Газпром" изграждането на линейната част "ще увеличи производителността на газопреносната система в посока към Краснодарския край, за да се гарантира нарастващото търсене на газ в региона и да се осигури надеждно количество налягане в хранилището на Северен Кавказ.

 

Въпреки това публикацията отбелязва, че капацитетът на новата тръба очевидно надхвърля задачата за газификация на съседни региони, а и увеличение на търсенето на газ в тези региони определено намалява в последните години.

Според източници, единствената разумна причина за възобновяването на този проект е да се подготви за увеличаване капацитетът на "Турски поток", за който и първоначално бе проектиран участъкът Починики - Анапа и по този начин да се компенсира замразяването на "Южен поток".

"Комерсант" обаче допълва и че изграждането както на "Северен поток" 2, така и на "Турски поток", дори и заедно няма да могат да компенсират напълно "Газпром" и да позволят на Русия напълно да се откаже от транзита на газ през Украйна.

Русия се отказа от проекта "Южен поток", който минаваше по дъното на Черно море, в края на 2014 г. Тогава руските издания лансираха версиите, че Русия е бил принудена да се откаже заради ограниченията, които поставя Европейската комисия, включително и това, че България подрива работата по проекта. Темата за възкресяването на проекта се лансираше не веднъж след това, но всичко оставаше в сферата на хипотезите.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай